Брой 94 (99), 16-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Търговия с емисии: Годишната проверка показва спад на емисиите през 2011 г.


Емисиите на парникови газове от инсталациите, включени в схемата за търговия с емисии на ЕС (EU ETS) са намалели с над 2 % миналата година (съгласно данните от регистрите на държавите членки).

Данни за емисиите през 2011 г.

Европейската схема за търговия с емисии обхваща над 12 000 електроцентрали и промишлени инсталации в 27-те страни членки на ЕС, Норвегия и Лихтенщайн, и от тази година също и емисиите на въздушни превозвачи, които летят от и до летища в тези страни. Въпреки растежа на европейската икономика верифицираните емисии на парникови газове от тези инсталации са спаднали през миналата година на 1 889 милиарда тона CO2 еквивалент, тоест с над 2 % под нивото от 2010 г.

Инсталациите стриктно спазват правилата

Предприятията отново демонстрират стриктно спазване на правилата на Европейската схема за търговия с емисии. До крайния срок на 30 април 2012 г. по-малко от 1 % от включените в тази схема инсталации не са предали квотите за всичките си емисии през 2011 г. Тези неизпълнили задълженията си инсталации са най-често малки и генерират общо по-малко от 1 % от включените в схемата емисии. Също така, два процента от инсталациите не са подали в същия срок верифицирани стойности на емисиите си от 2011 г.

Втора година поред въздушните превозвачи докладват своите емисии в съответствие с правилата

Както и през 2010 г., почти всички търговски авиокомпании с голям обем на полетите от и до ЕС докладваха навреме емисиите си за 2011 г., въпреки че тези емисии не пораждат задължения да се предават квоти тази година и не са необходими за конкретни нормативни цели. Над 1200 доклада за емисиите през 2011 г. са подадени на държавите членки от въздушните превозвачи. Въздушни превозвачи със седалище в Индия и Китай систематично не докладваха емисиите си за 2011 г., генерирани при полети от и до летища в ЕС. Става дума за десет търговски авиокомпании, които понастоящем извършват полети от и до ЕС, чийто дял съставлява по-малко от 1 % от докладите за емисиите и по-малко от 3 % от емисиите.

Нараснало използване на международни кредити, преди всичко от страна на Китай и Индия

Достигнатите миналата година рекордни международни кредити за намалени емисии увеличиха запасите от неизползвани квоти на около 450 милиона. Това означава, че над 900 милиона повече квоти за емисии са влезли в обръщение, отколкото са били предадени за използване съгласно изискванията през периода 2008—2011 г.

От 2008 г. насам инсталациите могат да предлагат международни кредити за редуцирани емисии, генерирани чрез гъвкавите механизми по Протокола от Киото, за да компенсират част от емисиите си.

От 2008 г. насам по схемата за търговия с емисии са използвани общо 100 милиона единици редуцирани емисии (ERUs). Единиците редуцирани емисии (ERU) съставляват 1,2% от всички докладвани емисии от 2008 г. насам. Общо при отчитанията, направени с единици от вида CER и ERU от 2008 г. насам, са използвани приблизително 39 % от всичките около 1,4 милиарда кредити, чието използване е разрешено за периода на търгуване 2008—2012 г.

Контекст

В рамките на схемата за търговия с емисии на ЕС от операторите на инсталациите се изисква да подават в регистрите на държавите членки верифицираните си данни за съответните емисии през всяка една година. От 2 април 2012 г. тези данни за 2011 г. са вече публично достъпни в Независимия регистър на Общността за трансакциите (CITL). От 15 май нататък в този регистър се обявяват и данни за спазването на правилата, включително информация дали операторите на инсталациите са спазили своите задължения да предават количества квоти, съответстващи на верифицираните им емисии от предходната година.

Вторият период на търгуване по схемата за търговия с емисии започна на 1 януари 2008 г. и ще продължи пет години, до 31 декември 2012 г. Този период съвпада с периода, за който индустриализираните страни трябва да постигнат целите си за намаление на емисиите съгласно Протокола от Киото. За третия период, който започва на 1 януари 2013 г. и ще продължи до 2020 г., схемата за търговия с емисии на ЕС беше сериозно реформирана. Законодателството за изменение на Директивата за търговия с емисии бе прието на 23 април 2009 г. като част от пакета от документи в областта на климата и енергетиката, в който са формулирани изменените правила за функционирането на схемата за търговия с емисии в периода 2012— 2020 г. и след това.

Информация за преразгледаната схема за търговия с емисии и отговори на често задавани въпроси има на следната страница:
http://ec.europa.eu/environment/climat/emission/ets_post2012_en.htm

НОВИНИ ОТ БТПП
Меглена Кунева и екипа й гостуваха в БТПП
Обсъдени бяха теми, свързани с икономиката и гражданското общество Още
Възможности за раздвижване на неизползвания паричен ресурс представиха в БТПП
Предложени бяха различни фондове за нискорискови инвестиции Още
Необходимо е активизиране на българския износ за Китай
БТПП и Българо-китайската търговско-промишлена камара обединяват усилията си… Още
Покана за заявяване на индивидуални срещи с холандска консултантска компания
Ще се консултират български фирми, желаещи да изнасят в Холандия Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
БАГТС представи предстоящата Международна конференция Coastal Projects 2012
Участие ще вземат световноизвестни експерти Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
България подкрепи увеличаването на средствата за конкурентоспособност, растеж и заетост в бюджета на ЕС
Като възможни области за съкращение на разходите, страната ни идентифицира разходите за администрация и външна дейност на ЕС Още
Търговия с емисии: Годишната проверка показва спад на емисиите през 2011 г.
Този резултат показва, че схемата за търговия с емисии води до икономически ефективно редуциране на емисиите Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Оферти от Enterprise Europe Network Още