Брой 99 (104), 22-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

Доклад на БАН: Лоша бизнес среда и загуба на конкурентоспособност мъчат икономиката ни


Институтът за икономически изследвания при БАН представи на 21 май годишен доклад на тема: "Икономическо развитие и политика в България: оценки и очаквания. Специален фокус: Конкурентоспособност на българската икономика".

България изостава в класациите по конкурентоспособност и условия за правене на бизнес. Най-проблемните ни области в конкурентоспособността са иновациите, инфраструктурата, институциите, технологичната готовност и размерът на пазара. Това е изводът от годишния доклад на Института за икономически изследвания на БАН.  Според икономистите бизнесът у нас изпитва силни ограничения в достъпа до финансови ресурси, а проблем за развитието му са нелоялни практики на сивия сектор, данъците и недобре обучената работна ръка.

Най-силно ударът на кризата се усеща от дребния бизнес. 90% от дружествата с ликвидни проблеми са микропредприятия с до 9 човека.

В доклада се посочва още, че страната ни не е изправена пред опасността от голям бюджетен дефицит, но задържането на плащанията към бизнеса, съкращаването на инвестициите и отлагането на реформите в ключови сфери влошават бизнес средата у нас.

Регистрираният спад през 2009 е 5,5%, възстановяването през 2010 е твърде слабо с едва 0,4% растеж. Растежът за 2011 е по-силно изразен - 1,7% в следствие на подобрената външна среда и бързото нарастване на износа.

Нашата прогноза е за растеж от 1,3% през 2012 година, като очакваме подобрение през 2013 и 2014, заяви Виктор Йоцов от Икономическия институт на БАН. Догодина не е изключено да има ускорено нарастване на БВП до 2,7%, а през 2014 - до 4,2%.

Нашето икономическо развитие занапред е тясно свързано с усвояването на еврофондовете, смята още Йоцов. Ние в момента не сме в рецесия, успокоява той. В същото време всички усещаме кризата, подчертава икономистът.

В средносрочен план растежът ще бъде слаб, прогнозира още той. Според експертите България е сред страните членки, където целият ефект на кризата се е пренесъл върху заетостта, без да се накърни производителността на труда. От втората половина на 2010 и цялата 2011 ръстът на производителността на труда надхвърля този на реалната работна заплата.

Икономистите са на мнение, че динамиката на заетостта през 2012 и 2013 ще зависи от скоростта на възстановяване на икономиката ни и от типа растеж.

Все още работодателите остават предпазливи във възстановяването на работни места, смята Любомир Димитров от Икономическия институт на БАН. Безработицата ще продължи да нараства, убеден е той. Според него тя ще започне да намалява едва догодина, когато се очаква увеличаване на заетостта заради ускорения икономически растеж и повишеното ниво на икономическа активност.

Григор Сарийски пък смята, че кризата е оказала положителен ефект върху кредитирането  а именно, че му е сложила спирачки. По думите му банковата система у нас е стабилна, а тези банки, които срещнат проблеми, ще прибегнат до сливане или до продажба, за да може да се справят със ситуацията.

Икономистите препоръчват повишаване на производителността и конкурентоспособността чрез внедряване на съвременни технологии и иновации, както и улесняване достъпа на българския бизнес до пазара в ЕС.

Пълният текст на доклада  - на http://www.iki.bas.bg/files/doklad_2012c.pdf

НОВИНИ ОТ БТПП
България – новата европейска дестинация за индийските туристи
Участваха представители на 5 от най-големите и утвърдени туристически компании от Делхи и Момбай Още
Среща с представител на Посолството на Словакия в София
Предстои кооперационна борса в края на т. г. в Словакия с участието на компании от двете страни Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Доклад на БАН: Лоша бизнес среда и загуба на конкурентоспособност мъчат икономиката ни
Икономистите препоръчват повишаване на производителността и конкурентоспособността чрез внедряване на съвременни технологии и иновации Още
ПАЗАР НА ТРУДА
НСИ: Коефициентът на безработица е 12.9%
Коефициентът на заетост за населението на възраст 15 - 64 години е 56.9% Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Днес в Брюксел започна „Зелена седмица“
Проявите в рамките на Зелената седмица ще послужат за изготвянето на Плана за опазване на водните ресурси на Европа Още