Брой 141 (1652), 26-07-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

Глобален доклад разкрива истинския размер на споделената икономика


Нов индекс на шведския мозъчен тръст Timbro* разкрива истинския размер на споделeната икономика в световен мащаб. Исландия оглавява списъка, а България е на 63-то място. Timbro е основан през 1978 г. и е най-големият мозъчен тръст, застъпващ се за свободния пазар в скандинавските страни. Институтът за пазарна икономика е партньор на Timbro за представянето на индекса в България.

"Индексът Споделена икономика на Timbro е първият световен индекс на споделената икономика. Той е съставен чрез използването на данни за обема на трафика и извличане на информация от самите сайтове на различните услуги, и дава нова представа за движещите фактори, стоящи зад peer-to-peer икономиката (икономика, основана на директни транзакции между купувач и продавач)",казва главният изследовател Александър Функе, доктор на науките в Университета на Пенсилвания.

Предишни доклади за размера на споделeната икономика се базират на анкети или полеви проучвания. За индекса Споделена икономика на Timbro изследователите са събрали месечни данни за трафика към 286 услуги в 213 страни. Проведено е и пълно преброяване на активните доставчици за 21 от 286-те услуги, сред които и Airbnb, използвайки програми за автоматизирано извличане на информация от интернет (т.нар. scraping).

Исландия, островите Търкс и Кайкос, Черна гора, Малта и Нова Зеландия оглавяват списъка с най-високи индекси. България е на 63-то място.

"Като цяло страните с развита интернет инфраструктура и значителен туристически сектор имат големи споделени икономики. Нека вземем за пример Исландия. Когато исландската икономика започна да се възстановява от финансовата криза, страната отбеляза значителен ръст на туризма. Споделената икономика нарасна бързо, за да отговори на търсенето, по начин, по който трудно бихме могли да си  представим, че традиционна туристическа индустрия би могла да стори", казва Александър Функе.

Най-голямата компания в набора от данни е Airbnb, като почти 1,5 милиона доставчици са активни средно в дадена седмица. От 286-те компании, анализирани в проучването, една трета предлагат жилищно настаняване, а половината попадат в широката категория на бизнес услугите.

"Проучването показва, че същите индикатори за икономическа свобода, които благоприятстват развитието на традиционната икономика, имат значение и за размера на споделената икономика. Това противоречи на хипотезата, че споделената икономика служи главно за избягване на данъчното облагане и регулациите", казва Карин Сванборг-Сьовал, изпълнителен директор на Timbro. Ако тази хипотеза беше вярна, можеше да се очаква по-голяма споделена икономика в районите, където има по-големи регулации.

В доклада също така се установява, че няма връзка между размера на споделената икономика и различни индикатори за доверие в обществото. Причината за това може да се дължи на факта, че споделените услуги често помагат за изграждането на доверие между търгуващите страни. Това наблюдение опровергава схващането, че споделената икономика,за разлика от традиционната икономиката като цяло, разчита на вече установени междуличностни отношения и доверие.

ТОП 10 СТРАНИ

1. Исландия

2. Островите Търкс и Кайкос

3. Малта

4. Черна гора

5. Нова Зеландия

6. Хърватия

7. Фарьорските острови

8. Дания

9. Аруба

10. Ирландия

Пълният доклад на английски език може да намерен тук. Резюме на доклада на български език, направено от ИПИ, може да се прочете тук. Представянето на доклада на живо във Фейсбук може да се гледа тук.

За контакт и коментар по доклада: Десислава Николова, ИПИ (dnikolova@ime.bg, 02 952 6266)

 

НОВИНИ ОТ БТПП
СТИВ–Индия е най-успешната търговско-икономическа служба на страната ни за 2017 г.
На база критерии, утвърдени от БТПП и Министерство на икономиката Още
Предложения и коментари относно Проект на ЗИД на Закона за професионалното образование и обучение
Да се нормира облекчен режим за администриране на трудовите договори за дуално обучение Още
Представяне на електронната платформа за медиация e-MEDIATION
Прилагане на информационните и комуникационните технологии при разрешаването на международни спорове Още
Среща с главния секретар на Българо-руската търговско-промишлена палата
Обсъждане на възможностите за разширяване на сътрудничеството между България и Русия Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Семинар на тема „Инвестиционни и финансови инструменти за финансиране на частни бизнес проекти“ се проведе в Смолян
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНИ РЕСУРСИ
Представиха резултатите от завършването на проекта за удължаване срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ "Козлодуй"
Лицензът на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" изтича през 2019 г. Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Парламентът прие промени, свързани със смесената система за такси за пътищата
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Глобален доклад разкрива истинския размер на споделената икономика
Институтът за пазарна икономика е партньор на Timbro за представянето на индекса на споделената икономика в България Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в Mеждународен панаир за издателска и полиграфическа дейност FRANKFURT BOOK FAIR 2018
10-14 октомври 2018 г., гр. Франкфурт, Германия Още