Брой 142 (652), 28-07-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА

Пламен Орешарски: Имаме една обща цел – да направим малко по- добър нашия живот


Преди една година стартирахме като програмен кабинет с много ясна програма. Направили сме отчет кое от програмата на какъв етап на развитие е и с удовлетворение мога да отбележа, че преобладаващата част, особено от по- важните мерки, които засягат хората, са или изпълнени, или са в напреднал стадий на изпълнение.

Това заяви министър-председателят в оставка Пламен Орешарски по време на традиционната си среща в Министерския съвет с представители на граждански и неправителствени организации. Г-н Орешарски изтъкна, че повечето от неизпълнените неща засягат четиригодишен период. Той даде пример с факта, че към края на май тази година, спрямо миналата година, новите работни места в реалния сектор са над 40 000. „Това е за първата година на управление. Елементарна екстраполация показва, че 250 000 не са невъзможно число“, подчерта г-н Орешарски.

Премиерът в оставка изтъкна, че изпълнението на бюджета на Касата и на държавния бюджет към този момент не е по- лошо отколкото в последните години. „Притесненията са свързани с това, че парламентът няма да работи практически до края на октомври и многото рискове, които биха могли да изникнат. Това е единственият мотив, по който ние, обединявайки се около няколко принципа на разговори при президента, внесохме вариант на актуализация“, заяви  г-н Орешарски. „Внесохме варианта обмислено, а не необмислено -  за да не създаваме напрежение и да позволим служебният кабинет да работи нормално. Това е в интерес на всички български граждани“, подчерта още той.

„В последната година съсредоточихме повече усилия за стабилизиране на системата на здравеопазването, отколкото в нейното реформиране. Нямахме политическо съгласие за реформиране на системата. Реформирането минава през закон за изменение на Закона за здравето. Такъв е подготвен и изпратен, но към днешна дата не е влязъл дори на първо четене“, отбеляза премиерът в оставка. Той обясни, че бавният процес на изработването е свързан с многото противоречия в сектора, има слабости във всички звена на здравната система, като най- големите са в системата за финансово управление и контрол в самата Каса.

По отношение на лекарствената политика той отбеляза, че в подготвения ЗИД съществуват текстове, които създават сериозни предпоставки за затягане на контрола, в това число и чрез използване на електронни търгове.

Относно Спешната помощ г-н Орешарски изтъкна стартираната концепция за национални центрове, покриващи територията на цялата страна.

По темата енергетика г-н Орешарски заяви, че проектите за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй и Южен поток са много добри и полезни за нашата страна.

Когато се поемат политически ангажименти и не само политически, а каквито и да е, те трябва да се изпълняват“, коментира г-н Орешарски.

Той добави, че до края на мандата на правителството няма да бъдат вземани решения за разпореждане с активи. „Няма как да ни уважават навън, ако ние сами не се уважаваме“, коментира премиерът в оставка по въпроса за самочувствието на българите.
Г-н Орешарски благодари на представителите на гражданските и неправителствените организации и им пожела да бъдат обществено активни.

„Всички ние – кабинетът, вие, управляващите две партии, опозицията – в края на краищата имаме една обща цел – да направим малко по- добър нашия живот.

„За 9 месеца успяхме да създадем досиета на всички частни съдебни изпълнители, да извършим проверки по всяка една подадена жалба, в резултат на което са образувани около 60 дисциплинарни производства. Направихме промяна в Наредбата за конкурсите за частните съдебни изпълнители“, каза зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева. Тя изтъкна, че при служебното правителство може да се проведе спешно конкурс за частни съдебни изпълнители, след като всички условия за неговото провеждане са налице. „Внесохме и промяна в Тарифата за таксите за частните съдебни изпълнители. Подготвили сме и проект за изменение и допълнение на ГПК“. 

НОВИНИ ОТ БТПП
Приложение на опита от добрите практики за дуално обучение от Германия и Италия в България
Диалог в БТПП между представители на Германското дружество за международно сътрудничество (GIZ) и председателя на БТПП Цветан Симеонов Още
Центрове за кариерно развитие в услуга на работодатели и заетите лица в БТПП и 28-те Регионални ТПП/К
Проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й” Още
Второ издание на конкурса за иновативен проект и иновативно предприятие, внедрило в дейността си иновативен продукт за 2014г.
Съветът по иновации към БТПП подготвя на платформа "Иновационна борса" Още
БТПП Ви кани да вземете участие в международната изложба ADDISBUILD, Етиопия
5-та международна изложба за строителство, строителна техника и технологии. Още
Новорегистрирани търговски представителства в БТПП
ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА
Пламен Орешарски: Имаме една обща цел – да направим малко по- добър нашия живот
Съсредоточихме повече усилия за стабилизиране на системата на здравеопазването. Нямахме политическо съгласие за реформиране Още
ВЪНШНОТЪРГОВСКА ПОЛИТИКА
През второто полугодие на миналата година е бил реализиран положителен резултат в областта на външната търговия
Фирмите трябва да казват в кои икономически сектори се използват техните продукти и какъв тип партньор търсят Още
БИЗНЕС СРЕДА
Стопанската конюнктура през юли 2014 година
През юли 2014 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 3.2 пункта спрямо равнището си от предходния месец Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
МЗХ актуализира проекта на Концепция относно прилагането на директните плащания в Република България от 2015 г.
По искане на браншовите организаци, средствата ще се насочат към мерки за финансиране на отраслите животновъдство, зеленчукопроизводство, овощни и трайни насаждения, биопроизводство, пчеларство, етерично маслени култури и Тематичната подпрограма за малки Още