Брой 154 (411), 09-08-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

НСИ: 12% годишен спад на българския износ за ЕС през май


През май 2013 г. износът на страната ни за Европейския съюз (ЕС) намалява с 12% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 1.9 млрд. лева. Това показват публикуавните днес данни на Националния статистически институт.

Същевременно през петия месец на годината вносът на България от държавите членки на ЕС, намалява с 11.6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.4 млрд. лв. по цени CIF*.

През периода януари - май 2013 г. износът на България за ЕС се увеличава със 7.5% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 10.2 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - май 2013 г. се увеличава с 0.5% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 11.9 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 69.7% от износа за държавите - членки на ЕС.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - май 2013 г. е отрицателно и е на стойност 1 685.5 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 1 215.1 млн. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите пет месеца на 2013 г. в сравнение със същия период на 2012 г. най-голям ръст (28.5%) е отбелязан в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”.

Най-голям спад (8.9%) се наблюдава при износа от сектор „Храни и живи животни”. При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (8.2%) е отчетено в сектор „Химични вещества и продукти”, а най-голямо намаление (6.6%) се наблюдава в сектор „Машини, оборудване и превозни средства”.

НОВИНИ ОТ БТПП
Социалните партньори декларираха готовност за възстановяване дейността на НСТС
Национално представителните работодателски организации се срещнаха с министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов, по негова покана Още
БТПП и Българската асансьорна асоциация обединяват усилия за въвеждане на водещите европейски стандарти
За осигуряване на нормална конкурентна среда в асансьорния бранш е необходимо внасяне на промени в нормативната уредба Още
Среща с ръководството на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия
Целта е синхронизиране на дейностите на двете организации, определяне на сферите на сътрудничество, планиране на бъдещи съвместни инициативи Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Среща на Националната асоциация на зърнопроизводителите с премиера Пламен Орешарски
От браншовата организация настояват европейските средства за единица площ да бъдат платени възможно най-рано Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: 12% годишен спад на българския износ за ЕС през май
Близо 70% от българския износ е за Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Нов режим за касова отчетност на ДДС ще облекчи МСП да се разплащат с бюджета
Фирмите, които имат годишен оборот до 500 000 евро или тяхната равностойност в национална валута, ще могат да изберат режима Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейски семестър 2013
По-добро хармонизиране на целите на националните политики по отношение на растежа, бюджета и заетостта Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Конференция: ”Стандартизация и свързаните с нея дейности - фактори за международно и балканско сътрудничество"
13-14 септември 2013, Созопол Още