Брой 19 (276), 28-01-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА

Референдум 2013


Допитването до българските граждани беше посветено на развитието на ядрената енергетика в страната. Въпросът беше: "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?" със само два ъзможни отговори - "Да" или "Не".
Необходимо е избирателната активност да е над 20%, за да може въпросът за ядрените мощности да влезе за разглеждане в Народното събрание.
Според социологическата агенция "Алфа рисърч" избирателната активност в страната е била 20,3%. Според "Галъп" тя е 19,5%.
По мнение на социолозите от "Алфа рисърч" въпросът за строежа на новата атомна централа в Белене сам по себе си е съдържал два отделни теми: дали по принцип страната да развива ядрената енергетика, и по какъв начин. 60,5% от участвалите в Националния референдум българи са гласували с "Да", а 39,5 на сто - с "Не".
55% от гласувалите за дали своя вот за изграждане на АЕЦ "Белене". 20% са гласували за нови реактори в "Козлодуй". 25% са изразили позицията си против построяването на каквито и да е нови ядрени мощности в страната.
Според  данни на "Галъп", 60,3% са отговорили с "Да" на въпроса, а 39,7% - с "Не", при избирателна активност 19,5%.
За да бъдат задължителни за изпълнение резултатите от референдума, е необходимо в него да са участвали толкова хора, колкото на последните парламентарни избори, и един от двата отговора да е получил повече от половината гласове.
В избирателните списъци бяха вписани 6 949 120 души в над 11-те хиляди секции в страната.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в церемонията - Годишните награди на Агенцията за развитие на човешките ресурси (БАУРЧР)
Председателят на БТПП Цветан Симеонов участва в церемонията по награждаване на най-успешните професионалисти и екипи по управление на човешки ресурси за 2012 Още
Бизнес среща в БТПП с представители на компания “VITA PRO” – лидер в индустрията с растителни протеини и продукти
Председателят на БТПП Цветан Симеонов разговаря с г-н Янк Бери -основател и главен изпълнителен директор на “VITA PRO” и г-н Джейсан Фалович, вицепрезидент маркетинг на компанията Още
Развитие на българо – френските икономически и търговски връзки
Председателят на БТПП Цветан Симеонов участва във връчването на Националния орден за заслуги на Ален Ренар, председател на българската секция на Съветниците по външна търговия на Франция Още
ИКОНОМИКА
Референдум 2013
Първи референдум в демократичната история на България Още
България изпълни всички препоръки на ЕК за мултиплексите
България се съобрази изцяло с препоръките на Европейската комисия Още
СЪОБЩЕНИЯ
Бизнес справочник за Куба е на разположение в БТПП
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Развитие на бизнес партньорства с гръцки компании
EEN - България отправя покана за B2B срещи за изграждане на бизнес партньорства –11- 12.03.2013, Атина, Гърция Още