Брой 7 (12), 11-01-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА

Специализирано звено за ОСП ще бъде създадено в Министерство на земеделието и храните

Специализирано звено за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) ще бъде създадено в Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Това стана ясно по време на публичен дебат за бъдещето на ОСП, който се проведе на 10 януари в София. Специализираното звено ще включва експерти от министерството и ще работи в постоянна координация с неправителствените организации и самите земеделски производители.

"Бюджетът на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз трябва да бъде запазен и призивът на някои от страните да бъде намаляван категорично не се приема. Държим да бъдат запазени директните плащания. България подкрепя да има таван. Изразяваме обаче резерви по отношение на предложения праг от 150 000 евро и смятаме ,че той трябва да бъде завишен", посочи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов .

По отношение на т.нар. „позеленяване” на ОСП и предложението 30% да отиват за зелени компоненти мнението на МЗХ е, че България не е готова за тази мярка, каза Найденов. „Много малко са страните в ЕС, които ще могат да изпълнят тези изисквания”, допълни той.

По отношение понятието активен фермер, позицията на МЗХ е, че към момента Европейската комисия не дава ясна дефиниция. Не е активен фермер обаче този, който има стотици хиляди декари. Подкрепата трябва да отиде към фермерите, които активно се занимават със земеделие.

Министър Найденов призова браншовите организации да участват активно в дебатите за бъдещето на ОСП.

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща на Евроклуба към БТПП по повод Датското председателство на Съвета на ЕС
На 10 януари 2012 г. се проведе първата за тази година среща на Евроклуба към БТПП по повод Датското председателство на Съвета на ЕС. Още
ИКОНОМИКА
Специализирано звено за ОСП ще бъде създадено в Министерство на земеделието и храните
То ще включва експерти от министерството и ще работи в постоянна координация с неправителствените организации и земеделските производители. Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Данъчно-осигурителен календар за 2012 г.
НАП публикува информация за сроковете за внасяне на данъци ... Още
Публикувани са регламентите за автономните мерки за суспендиране на митата и автономните тарифни квоти за 2012 г.
Регламентите са в сила от 01.01.2012 г. Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
В ЮАР предстои реализирането на мащабни хидроенергийни проекти
Съществуват отлични възможности за участие на български фирми в проектите. Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network Още