Брой 31 (1295), 14-02-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Следващата седмица Европейският парламент ще гласува окончателно относно СЕТА с Канада


Следващата седмица Европейският парламент ще гласува окончателно относно Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) с Канада. Ако сделката, чието договаряне продължи 5 години и 4 месеца, получи зелена светлина в пленарна зала, СЕТА може да започне да се изпълнява от април. Търговията между ЕС и Канада възлиза на над 63 млрд. евро годишно и се очаква да нарасне още в бъдеще благодарение на новите договорености.

Информация за ползите от споразумението са публикувани на сайта на Европейския парламент:

CETA цели премахване на митата върху повечето от търгуваните стоки и услуги между ЕС и Канада. Изключение правят единствено обществените услуги, аудиовизуалните и транспортните услуги, както и някои селскостопански стоки. Споразумението също така предвижда уеднаквяване на сертифицирането при широка гама продукти, от електрически стоки до играчки.

Ако Канада беше член на ЕС, тя щеше да бъде петата най-голяма икономика в него със своя БВП в размер на 1,4 трлн. евро и щеше да заема седмо място по брой на населението.

Кой би спечелил пряко от CETA?
Заетите в някои сектори
Европейските специалисти по право, счетоводство, архитектура и др. ще могат по-лесно да предоставят услугите си в Канада. Това ще бъде възможно, тъй като CETA осигурява рамка между ЕС и Канада за признаване на професионалните квалификации. Споразумението също така би улеснило предприятия, които искат временно да пренесат персонала си от другата страна на Атлантика.

Фирмите
Опростяването на процедурите ще открие пътя пред компаниите от ЕС за разширяване на дейността на канадския пазар. Чрез споразумението Канада отваря своите търгове за обществени поръчки на федерално и общинско ниво за европейските фирми, които ще имат по-големи възможности, отколкото компании от които и да е други страни. Канада също се ангажира да направи процеса на подаване на офертите по-прозрачен, като за целта публикува всички своите публични търгове онлайн (достъпът до информация е една от най-големите пречки пред по-малките фирми, които търсят възможности за ръст отвъд океана).

Потребителите
Отварянето на пазарите засилва конкуренцията, което обикновено се пренася в по-голям избор за потребителите и по-ниски цени.

Защита на продуктите от ЕС

Като цяло, Европа ще бъде в състояние да изнася безмитно за Канада приблизително 92% от своите земеделски и хранителни продукти. Освен това наименованията за произход на продукти от Европейския съюз са защитени съгласно CЕTA. Канада се е съгласила да защити 143 географски означения от ЕС - например, чешката бира или гръцкото фета сирене.

Гаранции

Всичкият внос от Канада е нужно да отговаря на правилата и регламентите на ЕС. CETA няма да намали или да промени стандартите на ЕС по отношение на здраве, безопасност и околна среда, нито ще наруши правата на европейските потребители. Няма да се промени и начина, по който ЕС регулира безопасността на храните, включително на ГМО продуктите или забраната за използване на хормони в говеждото месо.

СЕТА не обхваща публичните услуги, така че държавите-членки ще са в състояние да запазят държавните монополи и правото на избор кои услуги (като водоснабдяване, здравеопазване, образование и др.) да бъдат държавни и кои частни.

Нов механизъм за защита на инвеститорите

След натиск от страна на Европейския парламент окончателният вариант на споразумението промени начина на уреждане на евентуални спорове между инвеститори и държави. Това няма да се извършва чрез първоначално заложения ISDS механизъм (частна система, базираща се на възможността на компаниите да изберат трибунал по своя преценка). Вместо това ще се прилага инвестиционна съдебна система (ICS), която има за цел да осигури на правителствата контрол върху избора на арбитър.

Новата инвестиционна съдебна система ще бъде публична, няма да се основава на временни трибунали и ще е съставена от независими съдии, назначени от ЕС и Канада.

Прозрачност

Постигнатите договорености за търговията и инвестициите с Канада подлежат на широк парламентарен контрол и могат да бъдат разгледани от всеки, който се интересува от темата. СЕТА е споразумение, което изисква не само одобрението на Европейския парламент, но и на националните и регионалните парламенти на държавите-членки. През последните повече от две години, откакто приключиха преговорите в Отава през септември 2014, текстът на споразумението е достъпен онлайн.

НОВИНИ ОТ БТПП
Цветан Симеонов: Расте ли икономиката, ще растат и възнагражденията
В някои сектори минималната работна заплата трябва да бъде намалена, иначе ще влязат в сивата зона Още
БТПП предлага консултации при извършване на енергиен одит
По линия на ОП „Иновации и конкурентоспособност”, схема „Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия” Още
Европейски иновационен и информационен център към БТПП подготви две нови ръководства в помощ на бизнеса
Конкретните възможности за достъп до финансиране; права и задължения на търговците на европейския пазар Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ СМЕСЕНИ ПАЛАТИ
Българо-румънската търговско-промишлена палата съобщава за данъчни промени в Румъния от 2017 г.
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
НСИ: Средната брутна месечна работна заплата за декември е 1012 лева
Най-ниско платени продължават да бъдат наетите в хотелиерството и ресторантьорството Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Международно изложение Czech Republic Business Expo 2017, 12 - 14 септември 2017 г. в гр. Оломуц, Чешка република
Информация от СТИВ - Прага Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Следващата седмица Европейският парламент ще гласува окончателно относно СЕТА с Канада
Ако споразумението получи зелена светлина в пленарна зала, СЕТА може да започне да се изпълнява от април Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство