Брой 41 (46), 28-02-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Прякото данъчно облагане остава в компетентността на държавите-членки на ЕС

Министерството на финансите публикува бюлетина „Основни икономически и политически решения в ЕС" за месец февруари 2012 г., който представя акценти от заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) на 21 февруари 2012 г., в което участва вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Финансовите министри от ЕС постигнаха съгласие по общ подход на Съвета по два проекторегламента за засилване на икономическото управление в еврозоната. Те предвиждат засилен мониторинг на проектобюджетите на държавите-членки в еврозоната, както и стриктно наблюдение на държавите, изпитващи сериозни финансови затруднения или получили финансова помощ. По време на заседанието ЕК представи доклада си за механизма за ранно предупреждение във връзка с макроикономическите дисбаланси. В документа се съдържа първоначална оценка за развитието на десет макроикономически показатели за всички държави-членки на ЕС. За всеки показател е изчислен праг, на чието надвишаване се обръща внимание.  Докладът е първата стъпка от приложението на новата процедура за наблюдение и корекция на макроикономическите дисбаланси в страните от ЕС.

България обърна внимание, че докладът е излязъл със закъснение, много близо до датата на публикуване на годишните данни за 2011 г., които, ако бъдат взети предвид, ще дадат напълно различна картина за повечето държави-членки. Страната ни изрази позиция, че не следва да бъде предмет на задълбочен анализ, тъй като няма устойчиви дисбаланси, предизвикващи тревога.

Съветът ЕКОФИН прие и заключения на 23-те държави-членки, участващи в Пакта „Евро Плюс". Поради настояване на Франция за референция към данъчни въпроси в текста на заключенията, Датското председателство предложи неутрален текст, който по никакъв начин не реферира към евентуална данъчна хармонизация. С цел в заключенията изрично да се подчертае, че прякото данъчно облагане остава в компетентността на  държавите-членки, България внесе декларация към протокола от заседанието на Съвета, която беше съгласувана и приета от останалите държави-членки.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Изложението Security – Защита и Сигурност отвори врати
Представени са последните тенденции в този динамичен и високотехнологичен бранш Още
Нови членове на БТПП
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Осми Национален конкурс за иновативно предприятие на годината
Номинациите се приемат до 30 март 2012 г. Още
ИКОНОМИКА
НСИ: Бизнес климатът се влошава през февруари
Неблагоприятните климатични условия сe сочат сред факторите, затрудняващи строителството Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Прякото данъчно облагане остава в компетентността на държавите-членки на ЕС
Това бе решено на последното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) Още
Вътрешен енергиен пазар: националното законодателство на 8 държави-членки все още не съответства на правилата на ЕС
Тези държавите-членки, между които и България, имат срок от два месеца, за да предприемат мерки и да спазят правното си задължение Още