Брой 146 (2152), 31-07-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

ЕС и Китай обсъждат търговските и икономическите отношения


Европейският съюз и Китай проведоха своя осми търговски и икономически диалог на високо равнище. Изпълнителният заместник-председател на Комисията Валдис Домбровскис и комисарят по въпросите на търговията Фил Хоган се срещнаха посредством видеоконферентна връзка със заместник министър-председателя на Китай Лиу Хе и няколко заместник-министри. Като продължение на обсъжданията, проведени на срещата на високо равнище ЕС—Китай на 22 юни, в центъра на вниманието бяха съвместните действия в отговор на коронавируса, въпроси, свързани със световното икономическо управление, въпроси на двустранната търговия и инвестициите, както и сътрудничеството в областта на финансовите услуги и данъчното облагане. 

По този повод изпълнителният заместник-председател на Комисията Валдис Домбровскис заяви: За да преодолеем сегашната криза, трябва да работим заедно с нашите глобални партньори, включително Китай. С обединени усилия можем да ускорим икономическото възстановяване и да напреднем в области от взаимен интерес, каквито са търговията и инвестициите. Необходимо е обаче да обърнем внимание и на въпроси като реципрочността в третирането на нашите предприятия. По тези и по други въпроси ще трябва да постигнем допълнителен напредък преди следващата среща на високо равнище на лидерите през есента.

Комисарят Хоган добави: Двустранните търговски отношения между ЕС и Китай трябва да се основават на ключовите принципи на реципрочност и еднакви условия на конкуренция, опиращи се на ясни и предвидими правила. Днес призовах Китай да се ангажира със сериозна реформа на многостранната система и нейните правила и да премахне съществуващите пречки, които препятстват достъпа на износителите на стоки и услуги от ЕС, както и на европейските инвеститори до китайския пазар. Такъв подход от страна на Китай ще демонстрира равнище на отговорност, което отразява неговата икономическа и търговска значимост.

По време на срещата двете страни имаха възможност да обменят мнения относно продължаващите преговори за всеобхватно споразумение за инвестиции след най-новия кръг от преговори, който се състоя на 20—24 юли. ЕС отбеляза значителния напредък по въпросите, свързани с еднаквите условия на конкуренция, като заедно с това подчерта, че също толкова важна работа остава да се извърши по ключови въпроси, като достъпа до пазара и устойчивото развитие. Във връзка с достъпа до пазара ЕС повтори искането си за подобрения в предложението на Китай в секторите на телекомуникациите, компютърните технологии, здравеопазването, биотехнологиите и превозните средства, използващи нови енергийни източници. По отношение на устойчивото развитие ЕС настоя на политическата важност на значимите ангажименти в тази област и на необходимостта Китай да засили своите амбиции и ангажираност.

Що се отнася до достъпа до пазара, ЕС припомни искането си към Китай да разреши износа от държавите членки на селскостопански продукти, за които понастоящем се очаква разрешение за износ, какъвто е случаят със секторите на говеждото и пилешкото месо. ЕС изрази загрижеността си и по повод на новите ограничения върху износа на храни, наложени на основание контрол на пандемията от коронавирус, които водят до повишен брой неоправдани инспекции, проверки и искания за сертификати за износ на селскостопански продукти от ЕС.

Двете страни обсъдиха и достъпа до пазара в сектора на финансовите услуги, като ЕС насърчи Китай да продължи да отваря своя пазар в този сектор за чуждестранни инвестиции.

В областта на финансовите услуги бяха обсъдени също редица регулаторни въпроси, в това число сътрудничеството по отношение на екологосъобразното финансиране, оценяването на еквивалентността, както и международната роля на еврото и на китайския ренминби юан. Двете страни обмениха мнения относно настоящата пандемия от коронавирус и необходимостта от тясно сътрудничество на международната арена, за да се осигури координиран отговор на извънредните ситуации в здравеопазването и икономиката.

ЕС и Китай изразиха съгласие относно необходимостта да се гарантира трайната значимост на Световната търговска организация за справяне с глобалните предизвикателства пред търговията. В съответствие със съвместното изявление от срещата на високо равнище между ЕС и Китай, проведена през 2019 г., ЕС отново изтъкна спешната необходимост Китай да се ангажира с бъдещи преговори относно субсидиите за промишлеността.

ЕС също така призова Китай да започне проучвателни разговори за споразумение с ЕС, което да обхваща административното сътрудничество за борба с измамите с ДДС.

За повече информация

Търговски отношения ЕС—Китай

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Почетна диплома на БТПП за Н. Пр. г-жа Пайви Блинникка, посланик на Финландия
По повод приключването на мандата й в нашата страна Още
БГ Баркод: споделеното кафе
„Зора Трейд 12“ ЕООД е с най-много въведени продукти за седмицата 20-24 юли в електронния каталог БГ Баркод Още
Проект ERIAS - примери за положителна интеграция на пазара на труда
Каис Ахмад намира много общи черти между афганистанци и българи - и двата народа са топли и дружелюбни Още
Нови членове на Палатата
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: Подобрение на стопанската конюнктура през юли
Общият показател на бизнес климата нараства с 2,5 пункта Още
Туроператорите вече могат да подават документи за държавната субсидия от 35 евро
Мярката ще подпомогне и предстоящия зимен сезон Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Икономистите на БАН: Ако няма втора вълна, кризата за българската икономика ще бъде по-скоро краткосрочна и средно дълбока
Годишен доклад за икономическо развитие и политики на България Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Предложение на ISO за създаване на нов технически комитет „Референтни материали“
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Втори международен общински форум на страните членки на БРИКС
5 и 6 ноември 2020 г., Санкт Петербург Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕС и Китай обсъждат търговските и икономическите отношения
Свързани с двустранната търговия и инвестициите, финансовите услуги и данъчното облагане Още