Брой 14 (19), 20-01-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Изследване на ЕК: В малките предприятия се разкриват 85% от новите работни места

85% от нетния брой на новите работни места1, създадени в ЕС между 2002 и 2010 г., са разкрити в малки и средни предприятия (МСП). Тази цифра е значително по-висока от дела на МСП в общия брой на заетите лица – 67%. През този период нетната заетост в стопанската дейност на ЕС се е увеличила значително – със средно 1,1 милиона нови работни места годишно. Това са основните резултати от изследването за съществения принос на МСП за създаването на работни места, представено от Европейската комисия.

Прирастът на заетостта в МСП възлиза на 1% годишно и е по-висок от този в големите предприятия, където този показател е 0,5%. Единственото изключение е секторът на търговията, в който заетостта в МСП нараства с 0,7% годишно, в сравнение с 2,2% за големите предприятия. Това се дължи на силния растеж на големите търговски предприятия, и по-специално на работещите в сферата на продажбите, поддръжката и ремонта на моторни превозни средства.

Повече информация е поместена на уебстраницата, посветена на прегледа на постиженията на МСП (SME Performance Review), е достъпна тук.

Основни последици от кризата: по-малките предприятия съобщават по-често за нейното отрицателно въздействие

Според резултатите от изследването икономическата криза е оставила следа върху предприятия от всякакъв мащаб, като особено засегнати са микропредприятията. В резултат от икономическата криза от 2009—2010 г. броят на работните места в МСП е намалявал средно с 2,4% годишно, в сравнение с 0,95% годишно в големите предприятия. През 2010 г. тенденциите в заетостта все още бяха отрицателни, но при провеждането на изследването очакванията за 2011 г. вече се подобряваха. Делът на предприятията, очакващи да съкратят служители през 2011 г., бе по-малък от дела на предприятията, които действително бяха съкратили служители през 2010 г.

Освен отражението върху заетостта най-важната отрицателна последица от кризата за предприятията е общото свиване на търсенето на техните продукти и услуги (посочено от 62% от дружествата), следвано от удължаването на сроковете за плащане от страна на клиентите (отбелязано от 48% от дружествата) и на последно място, недостигът на оборотен капитал, от който са били засегнати 31% от отговорилите.

Способността за създаване на иновации е средство за преодоляване на кризата

Иновациите явно имат положителен ефект: иновационните предприятия, както и предприятията от държави, в които иновациите са по-развити, по-често докладват за растеж на заетостта, чийто коефициент е и по-висок.

В изследването се подчертава, че иновационните МСП или дружествата, които развиват дейност в по-иновационни икономики, са били засегнати в по-малка степен от икономическата криза. Така например, докато 70% от предприятията в държави, считани за слаби иноватори, отчитат свиване на търсенето, в държави, които са лидери в сферата на иновациите, този процент е 45%.

Допълнителна информация  

____________________________

1 Създадените нови работни места минус изгубените работни места в рамките на даден период.

НОВИНИ ОТ БТПП
Обръщение на председателя на БТПП към представителите на българския бизнес
Ще предприемем всички възможни действия за защита на нашите интереси в работодателската сфера Още
Позиция на БТПП относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки
Промените са по отношение на обществените поръчки за доставка на военно и специално оборудване Още
Среща с представители на американското посолство
Обсъдени бяха предложения за подобряване на Закона за обществените поръчки Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ
Нова схема за финансиране изграждането на търговски помещения и купуването на оборудване
Тя ще се прилага до 31 декември 2013 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Изследване на ЕК: В малките предприятия се разкриват 85% от новите работни места
Иновационните МСП са били засегнати в по-малка степен от икономическата криза. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Дегустация на българско вино в Посолството на САЩ
Винопроизводителите могат да заявят участие в срок до 21.01.2012 г. Още