Брой 201 (1465), 20-10-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Командированите работници в ЕС: ситуацията и планове за промяна


Парламентарната комисия по заетостта прие тази седмица позицията си относно командироването на работници. Въпросът провокира много дебати в и извън Парламента, породени от нуждата да се намери баланс между социалните права на работниците и утвърждаването на конкуренцията.

Целта на реформата е да се гарантират справедливо заплащане и приемливи условия на труд за командированите работници, както и равни условия на конкуренция между компаниите.

Командированите работници и трудовата мобилност в ЕС

Командированите работници са наети в една държава-членка и са изпратени от техния работодател да работят временно в друга държава от ЕС, за да изпълнят определена поръчка. За разлика от хората, които си намират постоянна работа в друга държава, техните права се определят от социалното законодателство в страната, в която са наети, а не в страната, в която работят.

През 2015 г. в ЕС е имало малко над 2 млн. командировани работници, като делът им от цялата работна сила е бил само 0,9%. Въпреки това те правят възможно функционирането на единния пазар, тъй като чрез командироването компания, която няма представителство в определена страна, може да предлага услуги в нея.

Командированите работници също така позволяват да се запълнят временни липси на определен пазар, включително за висококвалифициран персонал. Практиката се среща често в определени икономически сектори: от всички командировани работници 42% са заети в строителството, 21,8% - в преработващата промишленост, 13,5% - в образованието, здравеопазването и социалните услуги, и 10% - в бизнес услугите.

В търсене на баланс между свободата на услугите и защитата на работниците

Настоящите правила датират от 1996 г. и включват набор от минимални права за командированите работници - например, минимално заплащане, максимално работно време, дни годишен отпуск и условия за наемане през агенции за временна заетост.

През последните 20 години с разширяването на ЕС условията на пазара на труда са се променили значително. Тъй като работодателите не са длъжни да плащат на командированите работници повече от минималната заплата в страната домакин, често тези служители са по-зле платени от местните работници, извършващи същата работа. Според Комисията разликата в заплащането може да достигне 50% в някои сектори.

Слабости на сегашното законодателство са довели и до злоупотреби като създаването на компании, занимаващи се само с изпращането на работници, както и изкуствено прехвърляне на поръчки на субконтрактори от държави с по-слаба социална защита.

Какво иска да промени Парламентът

Основната цел на реформата е да се гарантира, че командированите работници се третират по правилата за заплащането, заложени в законодателството и колективните трудови споразумения за местните работници. Всички правила за условията на труд на местни работници ще важат и за командированите, ако те останат в страната по-дълго от определен период. Принципът на равното третиране ще важи и за командированите работници, назначени през трудови агенции.

Прочетете повече за гласувания в комисията по заетост текст.

Съавторката на доклада на ЕП Агнес Йонгериус (С&Д, Холандия) заяви: „Ние ще спрем надпреварата за влошаване на условията на европейския пазар на труда. Колективните споразумения, които облагодетелстват местните работници, ще важат и за командированите работници в бъдеще. Така накрая ние ще постигнем целта за еднакво заплащане за еднаква работа на едно и също работно място. Това е важна стъпка в създаването на социална Европа, която защитава работниците и гарантира справедливата конкуренция. С това предложение ние ще се борим с неравенството и ще се погрижим за работниците“.

Другата съавторка на доклада Елисабет Морен-Шартие (ЕНП, Франция) посочи: „Промените в директивата за командированите работници имат важно значение - днес ние имаме възможност да изградим основите на една социална Европа. Ние сме изправени пред ключово решение: дали да се поддадем на националните разделения или да демонстрираме политическо единство. Ние не можем да си позволим забавяне в защитата на европейските работници и в изграждането на честна конкуренция между компаниите“.

 

Командироването на работници в числа

 

Броят на командированите работници в ЕС е нараснал с над 40% между 2010 г. и 2015 г. В страните от Западна Европа са изпратени 86% от всички командировани служители.

 

Най-много командировани работници като абсолютна стойност има в Германия, Франция и Белгия (те посрещат около половината от всички изпратени работници). В същото време най-много работници се командироват от Полша, Германия и Франция. Над половината от командированите работници се изпращат в съседна страна.

България изпраща значително повече командировани работници, отколкото посреща. Около половината от командированите българи отиват в Германия.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Цветан Симеонов: Удовлетворени сме, че предложението на БТПП за въвеждане на обучение по предприемачество още в началните класове е факт
Българо-руски инвестиционен форум се състоя в БТПП
Меморандум за сътрудничество между БТПП и Международната банка за икономическо сътрудничество – Москва Още
Среща по международния проект „Създаване на мрежа от жени бизнес-ангели в Югоизточна Европа“
БТПП и Българската асоциация на жените-предприемачи (БАЖП) са партньори по проекта Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Българо-румънски бизнес форум, 09.11.2017, гр. София
С участие на румънски компании от секторите хранително-вкусова промишленост и напитки със сериозен интерес от различни форми на партньорство с български фирми Още
Информационен ден по схемата за обмен на персонала от изследователи и иноватори (RISE), Мария Склодовска-Кюри, РП "Хоризонт 2020“
7 ноември 2017 г. в Големия салон на БАН, София Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Важно за тези, които стопанисват обекти за продажби и/или зареждания на течни горива за собствени нужди
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Постановление на МС за допълнение на Наредба, свързана с оценяването на съответствие с изискванията за екопроектиране
ГЛЕДНА ТОЧКА
Труден старт на оценката на въздействие
Автор: Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Командированите работници в ЕС: ситуацията и планове за промяна
България изпраща значително повече командировани работници, отколкото посреща Още