Брой 42 (47), 29-02-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Какво направи Европейският съюз през 2011 г.

През изминалата година ЕС бе изправен пред редица важни предизвикателства, в това число продължаващата икономическа и финансова криза, размириците в Северна Африка и Близкия Изток и преговорите на световно равнище за изменението на климата, международната търговия и развитието.

В общия доклад на ЕС за 2011 г. се обобщават всички дейности на европейските институции през годината.

В отговор на кризата ЕС продължи основните реформи на своите икономически политики. Икономическото управление бе заздравено чрез мерки за по-добра координация на политиките между страните от ЕС, надзор на публичните бюджети и санкции. През декември Съюзът прие важен нов пакет мерки за икономически и фискален надзор.

Създадени бяха нови органи на равнище ЕС, които ще помагат на националните регулаторни органи да контролират сектора на финансовите услуги.

ЕС предприе също така действия в помощ на страни от еврозоната, изправени пред криза на публичния дълг. Разглеждат се дългосрочни мерки за подпомагане на страните, които могат да се сблъскат с подобни трудности в бъдеще.

Целенасочен план за възстановяване

ЕС продължи да усъвършенства плановете си за възстановяване с цел подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика. Сред тях е Актът за единния пазар, в който се посочват 12 приоритетни мерки за подобряване на услугите на ЕС за потребителите, фирмите и трудещите се.

Енергетиката, климатът и околната среда също бяха начело на дневния ред. Европейските министри се споразумяха да ускорят интеграцията на енергийните пазари и инфраструктура в ЕС и да подобрят енергийната ефективност.

В началото на 2011 г. бе приет закон за създаване на гражданска инициатива. От април 2012 г. граждански и други групи, способни да съберат достатъчно подкрепа, ще могат да призовават Комисията да предлага закони на ЕС по специфични въпроси от интерес за тях, като по този начин ще участват пряко в процеса на изготвяне на политики.

След размириците в Северна Африка и Близкия Изток ЕС формулира през месец май нова европейска политика за съседство, основана на общ ангажимент към демокрацията.

През декември Хърватия подписа договор за членство и на 1 юли 2013 г. ще стане 28-мата държава от ЕС.

НОВИНИ ОТ БТПП
ЕВРОПАЛАТИ: Пет препоръки за растеж към започващия утре Европейски съвет
БТПП, като пълноправен член на ЕВРОПАЛАТИ, се присъединява към препоръките и ще направи своя коментар на утрешния брифинг Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Оферти от Enterprise Europe Network Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Нова декларация за платени доходи, за които е приложена СИДДО
Формулярът се подава до 2 април т.г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Какво направи Европейският съюз през 2011 г.
В годишния доклад се посочват постижения като по-доброто икономическо управление, мерките за засилване на растежа и заетостта Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес форум в Босна и Херцеговина
Форумът ще се проведе в рамките на официалното посещение в Сараево на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Още
Покани за международни събития, получени в БТПП