Брой 2 (2008), 03-01-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Какво предстои: предложения за по-добра Европа през 2020 г.


Темите, по които ще работи Европейският парламент през следващите месеци

Извънредна ситуация в областта на климата
Проблемът с климата е сред основните приоритети на ЕС. Европейската комисия предложи Зелен пакт за достигането от ЕС на климатична неутралност до 2050 г. Ще последват и нови инициативи за по-трайни продукти, устойчиво производство на храни, безопасност на пестицидите, стратегия за биоразнообразието за 2030 г., както и планове за по-малко емисии от въздушния и морския транспорт.

Дългосрочен бюджет на ЕС
Преговорите за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. ще продължат. Парламентът призовава за повече средства за борба с измененията на климата, насърчаване на иновациите и защита на границите.

Цифрови услуги
Очаква се Европейската комисия да направи предложение в дигиталната област, както и за изясняване на правни въпроси относно изкуствения интелект. Парламентът ще следи и въпроса дали в алгоритмите са вградени пристрастия и как това може да се предотврати.

Банков съюз
Интеграцията на финансовите системи в ЕС не е приключена. През 2020 г. Парламентът ще работи по предложения за доизграждане на банковия съюз, включително за гарантиране на спестяванията и за мерки при фалит на банки.

Търговски споразумения
Депутатите ще се произнесат по договор за търговия и инвестиции с Виетнам, който би премахнал 99% от митата. ЕС води преговори и с Австралия и Нова Зеландия, Чили, Китай, Индонезия, Филипините, Мароко и Тунис.

Здравеопазване
В началото на 2020 г. се очаква Европейската комисия да предложи план за действия за борба с рака, който ще бъде разгледан от Парламента.

Права на пътниците
Правата на пътуващите със самолет или влак ще бъдат осъвременени в резултат от ново предложение. Парламентът счита за особено важно засилването на правата на хората с увреждания.

Разширяване
Парламентът ще продължи да настоява за започването на преговори за членство с Албания и Северна Македония, тъй като те са изпълнили изискванията за стартиране на процеса. Депутатите ще продължат да следят и напредъка в другите страни от Западните Балкани.

Брекзит
Оттеглянето на Великобритания от ЕС се очаква да стане факт на 31 януари 2020 г. След това ще започнат преговори за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, които ще касаят условията на търговия и на сътрудничество в области като отбрана, борба с тероризма и опазването на околната среда.

Сигурност
Парламентът и Съветът водят преговори за законодателство срещу разпространението онлайн на съдържание, подтикващо към тероризъм. Търси се съгласие и по условията за временното възстановяване на проверки по вътрешни граници за Шенгенското пространство. Освен това се очаква ново предложение на Комисията за засилване на сигурността по границите на ЕС.

Декларацията на Шуман
На 9 май ще се навършат 70 години от предложението на тогавашния френски външен министър Робер Шуман за изграждане на Европейска общност за въглища и стомана ‒ първа стъпка към сегашния Европейски съюз.

НОВИНИ ОТ БТПП
Годишен форум на Международната търговска палата „Пътят на коприната“
Българската търговско-промишлена палата e член на организацията Още
Покана за двустранни бизнес срещи в Измир, Турция по време на IF WEDDING FASHION 2020
21 - 24 януари 2020 Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Обучение по проект GSS-VET, януари 2020
Покана от Камара на инсталаторите в България Още
ИКОНОМИКА
Публикуван е месечният обзор за развитието на българската икономика
Представена е динамиката на основните макроикономически показатели Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-18 от 2006 г.
За регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Какво предстои: предложения за по-добра Европа през 2020 г.
Темите, по които ще работи Европейският парламент през следващите месеци Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международна конференция Black Sea & Balkans Conference World Summit
20 – 22 февруари 2020 г., гр. Варна Още