Брой 169 (679), 03-09-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЪЛГАРИЯ И ЕС

ЕК ще издаде четири нови регламента за подкрепа на пазара на млечни продукти във връзка със забраната за внос в Русия на земеделски продукти от ЕС


Комитетът по Общата организация на селскостопанските пазари към Европейската комисия и Експертната група по хоризонтални въпроси взеха вчера, 2 септември, в Брюксел, решение да предложат на Европейската комисия да издаде общо четири нови регламента за подкрепа на пазара на млечни продукти. Решението е във връзка със забраната за внос в Русия на земеделски продукти от ЕС и е подкрепено с почти пълно единодушие от членовете на Комитета и на Експертната група.

Първите два проекта са за прилагащи регламенти за частно складиране за масло и за частно складиране за обезмаслено мляко на прах. С тези регламенти се урежда възможността производителите на масло и на обезмаслено мляко на прах да кандидатстват до края на 2014 година за подпомагане за частно складиране. Условията за получаване на подпомагане са същите, като тези по прилагания досега Регламент 826/2008, включително по отношение на качеството на тези продукти и на размера на съхраняваните партиди. Размерът на подпомагането е 18,93 евро за тон масло за постоянни разходи за съхранение на склад и 0,28 евро на тон за всеки ден от складирането по договора. За обезмасленото мляко на прах подпомагането е в размер на 8,86 евро на тон за постоянни разходи за съхранение на склад и 0,16 евро на тон за всеки ден от складирането по договора. Помощта ще се отпуска в случай, че договорът за съхранение на масло и за мляко на прах е със срок от 90 до 210 дни.

Другите два проекта са за делегиращи регламенти на Комисията. С първия се удължава срокът на публичната интервенция за масло и обезмаслено мляко на прах до 31 декември 2014 г. Вторият е делегиращ регламент, с който се открива временно частно складиране на определени видове сирена. Тези два документа ще бъдат приети съгласно процедурата за спешни мерки по чл. 228 на Регламент 1308/2013, която не предполага гласуване. Документите ще бъдат публикувани на 5 септември и ще влязат в сила още на следващия ден – 6 септември 2014 г.

Българските производители на саламурени сирена и кашкавал ще могат да се възползват от помощта за частно складиране по последния регламент. Изискванията са сирената и кашкавалът да са минали периода на съзряване, както и минималния размер на партидата да е 1 тон и тя да е означена по начина, предвиден в делегиращия регламент. Кандидатите за подпомагане ще трябва да подадат до края на годината в Разплащателната агенция заявление, което да отговаря на изискванията на регламента, като те трябва да са сключили и договори за съхранение на сирената със срок от 60 да 210 дни. Одобрените кандидати ще сключват договор за подпомагане с Разплащателната агенция. Подпомагане се отпуска до изчерпване на общия финансов ресурс за ЕС и се контролира от Разплащателната агенция.
Повече подробности ще бъдат публикувани на интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие”.

Предложените мерки за подпомагане на пазара на мляко и млечни продукти в ЕС са в резултат на забраната за внос на някои селскостопански продукти от ЕС в Руската федерация  и последвалите смущения в пазара. Цените на европейския пазар на мляко и млечни продукти показват, че руската забрана сериозно е засегнала този сектор и секторът се нуждае от време и помощ, за да се адаптира.

НОВИНИ ОТ БТПП
Европейски парламент на предприятията - уникална възможност за среща с президента на Европейския парламент Мартин Шулц
БТПП отправя покана за участие във форума на високо ниво, Брюксел, 16 октомври 2014 Още
Организираните от БТПП делегации в чужбина – с конкретни резултати за българския бизнес
В програмата на Палатата до края на тази година са планирани делови посещения в Белгия, Гърция, Швеция, Иран Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Фирми от сектор „Мебелно производство” – на делова визита в САЩ
Инициатива на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговска мисия с провеждане на двустранни срещи и посещение на международната изложба ELECTRONICA 2014
10 – 13 ноември 2014 г., Мюнхен, Германия Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: 0,5% ръст на икономиката през второто тримесечие
Спрямо същия период за предходната година растежът е 1,6% Още
ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА И ЕНЕРГИЙНА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ
На първото заседание на Енергийния борд бяха представени актуални данни за енергийния сектор у нас
През първото полугодие на 2014 г. регулираният пазар губи 360 млн. лева Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
ЕК ще издаде четири нови регламента за подкрепа на пазара на млечни продукти във връзка със забраната за внос в Русия на земеделски продукти от ЕС
Цените на европейския пазар на мляко и млечни продукти показват, че руската забрана сериозно е засегнала този сектор и той се нуждае от време и помощ, за да се адаптира Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Европейското патентно ведомство обяви началото на номинациите за награда Европейски изобретател 2015
Краен срок, за да номинирате своя фаворит: 10 октомври 2014 Още