Брой 85 (1349), 05-05-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Евробарометър 2017 г.: Пет извода от общоевропейското проучване


Изследването Евробарометър, поръчано от Европейския парламент и проведено през март 2017 г., разкри картината на един континент, който осъзнава нуждата от общи решения на най-належащите проблеми, но изпитва съмнения дали политиците могат да дадат верните отговори.

Европейците изискват решения от ЕС
Повечето анкетирани смятат, че европейските институции могат и трябва да направят повече по цял спектър от въпроси - от сигурността и миграционната криза до социално-икономическата политика. В сравнение с миналата година намалява делът на хората, които оценяват като недостатъчно направеното от ЕС в ключови области като тероризъм, сигурност, миграция, данъчни измами и безработица. Това може да се дължи на предприетите мерки на европейско ниво през последните месеци. Вижте нашата инфографика по-горе за отговорите по страни за нуждата от по-голяма намеса на ЕС.

Привързаността към ЕС расте, но съществуват различия между страните-членки
Европейците като цяло изглеждат по-позитивно настроени към ЕС - 57% от анкетираните заявяват, че членството в ЕС е нещо добро, ръст от 4 процентни пункта спрямо септември 2016 г. Мненията обаче се различават по страни - само около една трета от чехите, гърците, италианците и хърватите имат положително отношение към членството си в ЕС.Общо 56% от анкетираните в целия ЕС заявяват привързаност към ЕС, с 5 процентни пункта повече от ноември 2016 г. Това е все пак по-ниско от дела на хората, заявяващи привързаност към своя град (87%), регион (87%) или страна (91%).

Интересът към европейската политика се увеличава
Повече хора обръщат внимание на европейската политика - 56% от анкетираните заявяват интерес относно европейските дела, в сравнение с 54% през септември 2015 г. Общо 43% са заявили, че техният глас се чува в ЕС, което е ръст от 6 процентни пункта спрямо септември 2016 г. В същото време още повече хора (53%) не смятат, че гласът им се чува на европейско ниво. На национално ниво нещата изглеждат по-добре - 63% се съгласяват, че техният глас тежи в собствената им страна, и само 35% са на обратното мнение.

Сигнали за недоволство

 

Данните показват недоволство от начина, по който фукнционира демокрацията в ЕС - 43% от анкетираните заявяват, че са удовлетворени, а 47% не са. Резултатите в отделните страни силно се различават, като например в Гърция само 20% от хората изразяват задоволство. Европейците са разтревожени и от социалното неравенство.

Като цяло много хора считат, че ЕС върви в грешната посока, макар че има известен спад на дела на хората, споделящи това мнение - от 54% през септември 2016 г. на 50% през март 2017 г.

Идеята за Европа на много скорости взема преднина
В дебата за бъдещето на Европа набира поддръжка идеята да се даде възможност на някои страни да вървят напред без останалите - около 49% от анкетираните подкрепят този подход сега в сравнение с 41% през септември 2015 г. Делът на хората, заявяващи че всички страни трябва да се движат с еднаква скорост, намалява до 41% от 48% през септември 2015 г. Мненията по темата се различават съществено по страни, така че дебатът далеч не изглежда решен.

Изследването бе проведено чрез интервюта лице в лице с 27 901 европейци между 18 и 27 март 2017 г.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Предстои посещение в София на представители на Ливано-българския бизнес съвет
Временно управляващата посолството на Ливанската република у нас г-жа Сузан Музи посети БТПП Още
БТПП участва в семинар, посветен на отношенията на ЕС с Китай, Япония и Южна Корея
По покана на Европейския институт за Азия Още
Представители на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” - София разговаряха с председателя на БТПП
В Палатата ще бъде показана изложба на творби на възпитаниците на училището Още
Насърчаване на иновационната активност на младите хора в България по линия на проект „ТЕХНОСТАРТ 3” – тема на кръгла маса в БТПП
Организира Съветът по иновации и развитие на технологиите на 10 май Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Първа работна среща между ръководствата на Търговско-промишлената палата – Черкезкьой, Турция и Хасковската търговско-промишлена палата
Двете палати подписаха споразумение за сътрудничество Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Национална пътна карта за научноизследователска инфраструктура (2017-2023)
Включени са основните 22 научни инфраструктурни комплекса с доказан потенциал за развитието на науката в България Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Бюджетът до март – излишък, но по-нисък от 2016 г.
Автор: Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Евробарометър 2017 г.: Пет извода от общоевропейското проучване
Повечето анкетирани смятат, че европейските институции могат и трябва да направят повече по цял спектър от въпроси Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Честваме Деня на Европа с 3D мапинг шоу и ден на отворените врати