Брой 7 (2263), 12-01-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Кръговата икономика: какво представлява тя и защо е важна


Европейският парламент призовава европейците да преминат към кръгова икономика чрез по-ефективно използване на суровините и намаляване на отпадъците

Европейският съюз произвежда над 2,5 млрд. тона отпадъци годишно. В момента той обновява законодателството си, за да насърчи преминаването към един по-устойчив модел, известен като кръгова икономика.

Европейската комисия представи през март 2020 г. нов план за насърчаване на кръговата икономика, който включва предложения за устойчиво проектиране на продукти, намаляване на отпадъците и разширяване на правата на потребителите, включително с право на поправка на стоките.

Специално внимание се обръща на сектори, които използват много ресурси, като електрониката и комуникациите, производството на пластмаса и текстил и строителството. Планът за кръговата икономика е част от промишлената стратегия на ЕС и е в рамката на инициативите по Европейския зелен пакт.

Какво представлява кръговата икономика

Кръговата икономика е модел, насочен към удължаване на жизнения цикъл на продуктите. На практика това означава възможно най-дълго споделяне, заемане, повторно използване, поправка и рециклиране на съществуващи материали и продукти.

Когато един продукт достигне края на живота си, материалите, от които той е съставен, продължават да се ползват по друг начин. Това се прави отново и отново и така се намалява до минимум изхвърлянето на отпадъци.

Концепцията за кръгова икономика се изгражда в противовес на традиционния линеен модел, при който се използват суровини, създават се неща от тях, те се консумират и остатъците се изхвърлят. Този модел разчита на големи количества евтини и достъпни материали и източници на енергия.

Част от традиционния модел е и вграждането на дефекти в уредите, за да спрат те да работят на определена дата или след определен брой цикли и потребителите да бъдат принудени да си купят нови. Европейският парламент се обявява срещу тази практика, която пилее ресурси.

Защо трябва да преминем към кръгова икономика

Търсенето на суровини и енергийни ресурси расте, но много от тях са ограничени по количество. Често те не достигат в рамките на ЕС и европейските страни стават зависими от внос от други държави.

Не трябва да се подценява и ефектът върху околната среда - добивът и потреблението на суровини увеличава консумацията на енергия и емисиите на парникови газове. По-разумното използване на суровини може да помогне в борбата срещу промените в климата.

Какви са ползите

Намаляването на отпадъците, екопроектирането, повторната употреба и други подобни мерки могат да спестят много пари на предприятията в ЕС и да намалят общите годишни емисии на парникови газове. В момента производството на материали, които използваме в ежедневието, генерира около 45% от емисиите в ЕС.

Преходът към кръгова икономика ще намали екологичното замърсяване, ще облекчи проблемите с набавянето на суровини, ще засили иновациите и конкурентоспособността. Промяната има потенциал да добави още 0,5% към брутния вътрешен продукт на ЕС и да създаде 700 000 работни места в Европа до 2030 г. Потребителите ще получат също така достъп до по-устойчиви и икономични продукти.

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща на Евроклуба по повод началото на Португалското председателство на Съвета на ЕС
Онлайн, 14 януари от 16 часа Още
Покана за участие във виртуално представяне на China International Import Expo - CIIE
20 януари 2021 г. (сряда) 10.00 часа; работен език - английски Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
ТПП – Благоевград представя резултатите по проект „Управление на междукултурните продажби, обучение“
Нов обучителен профил „Агент по междукултурни продажби“ Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Асоциацията на интериорните дизайнери в България представя VIDEA - дигитална трансформация на интериора
Виртуална среда за реализиране на интериорни проекти чрез структуриране и организиране на процесите Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Започна данъчна кампания 2021 г.
Ползваме 5% отстъпка за деклариране и плащане на годишен данък до 31 март Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Публикувана е инструкция за предоставяне на обобщена информация по чл. 230, ал. 1, т. 7 от ЗОП чрез ЦАИС ЕОП
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Възможност за възстановяване на 50% от разходите за държавни такси за заявки за марки и/или дизайни
Условия за получаване на безвъзмездната помощ, кандидатстване и начин на подаване на заявка Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Кръговата икономика: какво представлява тя и защо е важна
Преминаване към кръгова икономика чрез по-ефективно използване на суровините и намаляване на отпадъците Още