Брой 82 (2337), 28-04-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Европейският парламент официално одобри Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство



Парламентът гласува с голямо мнозинство за одобряването на Споразумението, с което се определят правилата на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство.

Решението за одобрение беше прието с 660 гласа „за„, 5 гласа „против“ и 32 „въздържал се„, а придружаващата го резолюция, в която се излагат оценката и очакванията на Парламента от споразумението, беше приета с 578 гласа „за„, 51 гласа „против“ и 68 „въздържал се“. Гласуването се състоя във вторник, 27 април, като резултатите бяха обявени в сряда сутринта.

На 24 декември 2020 г. преговарящите от ЕС и Обединеното кралство постигнаха съгласие по Споразумението за търговия и сътрудничество, в което се определят условията за бъдещото сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство. За да се сведат до минимум смущенията, Споразумението се прилагаше временно от 1 януари 2021 г. Одобрението на Парламента е необходимо, за да може Споразумението да влезе в сила за постоянно преди изтичането на неговия срок на 30 април 2021 г.

В резолюцията, изготвена от Kоординационната група за Обединеното кралство и от Председателския съвет, Парламентът горещо приветства сключването на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство, което ограничава отрицателните последици от оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС. Парламентът счита, че това оттегляне е „историческа грешка“, тъй като никоя трета държава не може да се ползва със същите предимства като държава членка на ЕС.

Членовете на ЕП гледат положително на Споразумението за търговия с нулеви квоти и нулеви мита между ЕС и Обединеното кралство, а гаранциите за правилата за лоялна конкуренция биха могли да послужат като модел за бъдещи търговски споразумения, добавят евродепутатите. Парламентът изразява съгласие с разпоредбите относно, наред с другото, рибарството, потребителите, въздушния транспорт и енергетиката.

Евродепутатите обаче изразяват съжаление, че Обединеното кралство не желае споразумението да обхване външната политика и политиката за сигурност и развитие и не желае да участва в програмата „Еразъм+“ за обмен на студенти.

Членовете на ЕП приветстват клаузата за недискриминация, която гарантира, че Обединеното кралство не може да дискриминира гражданите на държавите членки на ЕС за издаването на визи за краткосрочно пребиваване. Същевременно те осъждат дискриминационното третиране на граждани от България, Естония, Литва, Румъния и Словения, които не се ползват от същия режим на такси за кандидатстване за работна виза и удостоверение за спонсорство, като останалите 22 държави членки.

Мир на остров Ирландия

Като посочват запазването на мира на остров Ирландия като една от основните цели на Парламента при договарянето на бъдещите отношения, членовете на ЕП осъждат неотдавнашните едностранни действия на Обединеното кралство, които са в нарушение на Споразумението за оттегляне. Те призовават правителството на Обединеното кралство „да действа добросъвестно и да приложи изцяло условията на споразуменията, които е подписало“, включително Протокола за Ирландия и Северна Ирландия, въз основа на график, изготвен съвместно с Европейската комисия.

Участие на Парламента в мониторинга

Членовете на ЕП подчертават, че Парламентът трябва да играе пълноценна роля в мониторинга и прилагането на Споразумението, включително като участва в едностранни действия на ЕС съгласно Споразумението, и при отчитане на неговите становища.

Следващи стъпки

Със съгласието на Парламента споразумението ще влезе в сила, след като Съветът на ЕС гласува по него.

НОВИНИ ОТ БТПП
Днес e Световният ден за безопасност и здраве при работа
Предвиждайте кризите, призовава Международната организация на труда Още
БТПП предлага услуги за бизнеса, свързани с обработка и анализ на информация
Подкрепа при вземане на управленски решения и подобряване на маркетингови стратегии на фирмите Още
ПАЗАР НА ТРУДА
Пролетният локдаун не доведе до наплив към бюрата по труда
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в Международно специализирано изложение за обувна промишленост Expo Riva Schuh 2021
18-20 юли 2021 г., гр. Рива дел Гарда, Италия Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Отменени разпоредби в Закона за задълженията и договорите и Наредба № Н-18
В Държавен вестник, бр. 35 от 27 април 2021 г. Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Инспекцията по труда предлага нов софтуер за работодателите с цел самооценка на съответствието с трудовото законодателство
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент официално одобри Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство
С нулеви квоти и нулеви мита в двустранната търговия и гаранции за правилата за лоялна конкуренция Още
ЕП приема важната научно-изследователска програма Хоризонт Европа
Финансиране за научни изследвания и иновации, свързани с глобални предизвикателства Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
Изплатени са близо 4 млн. лева на памукопроизводителите за 2020г.
Фонд „Земеделие” изпълнява заложения индикативен график за превеждане на субсидиите към производителите Още