Брой 25 (1537), 05-02-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

Сайтът на Българското председателство интегрира инструмента за преводи на Механизма за свързване на Европа


Българското председателство интегрира специалния Преводач на ротационното председателство на Съвета на ЕС на официалната си интернет страница eu2018bg.bg. Инструментът осигурява автоматичен превод, извършван с помощта на изкуствен интелект и преводаческия софтуер, разработен от Tilde с подкрепата на Европейската комисия. Преводачът осигурява комуникацията на различни езици по време на председателството, което има важната роля да чертае приоритетите в дневния ред на Европейския съюз.

Инструментът се намира в основното меню на сайта и предоставя възможност за автоматичен превод на текстове, документи и цели уебсайтове от английски, български, немски и френски език. Вече съществува версия на естонски – езикът на предходната държава-ротационен председател, като предстои изграждането на версии и на останалите официални езици на Европейския съюз.

Преводачът на ротационното председателство на Съвета на ЕС съчетава услугата eTranslation – един от основните елементи на Механизма за свързване на Европа, разработена от Генерална дирекция „Преводи“ на Европейската комисия, с инструменти за превод на националните езици на ротационните председателства, специално разработени от водещата европейска технологична компания в областта на езиковите и преводните услуги Tilde.

Изградени с т. нар. невронни мрежи, инструментите на Tilde използват изкуствен интелект, чрез който изучават целия контекст на изречението, за да предложат гладък, четивен, почти „човешки“ превод.

„Събитията от Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат посетени от делегати, журналисти и гости от цяла Европа. Затова сме изключително щастливи, че официалният сайт на председателството вгради този модерен инструмент за автоматични преводи на сайта си“, каза министърът за Българското председателство Лиляна Павлова. „Преводаческият инструмент е чудесен пример за приложението на авангардна технология в провеждането на мащабни международни събития за насърчаване на по-добрата комуникация отвъд езиковите и културните бариери“, допълни тя.

Инструментът беше използван за първи път от Естонското председателство през 2017 г. Тогава това беше първият преводачески софтуер на естонски, разработен с изкуствен интелект. Преводачът беше представен официално на Срещата на високо ниво по е-управление в Талин през септември, на която присъстваха 25 държавни и правителствени ръководители от Европейския съюз.

Услугата eTranslation на Механизма за свързване на Европа помага на европейски и публични администрации да обменят информация, прескачайки езиковите бариери в ЕС, като осигурява капацитет за електронен превод, благодарение на който се изгражда многоезична дигиталната инфраструктура.

Българската версия на преводаческия инструмент е разработена в партньорство с Института за български език и Виенския университет, с финансовата подкрепа на Механизма за свързване на Европа. Инструментът ще бъде предоставен и на Австрия – третата държава от председателското Трио, която поема щафетата през юли 2018 г.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП издава сертификати на класираните фирми в „ТОП 100” и „ТОП 1500+”
Подпомага доброто представяне на фирмата пред партньорите, дава обективна оценка на успехите й Още
Покана за участие в двустранни срещи в рамките на Mobile World Congress 2018
26-28 февруари 2018 г., Барселона, Испания Още
Нови членове на Палатата
ПАЗАР НА ТРУДА
Проучване за потребностите на работодателите от работна сила
Инициатива на Агенцията по заетостта Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Колко висока е инфлацията при приемането на еврото?
Автор: Десислава Николова, Институт за пазарна икономика Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Наредба за условията и реда за подаване на документи по Закона за акцизите и данъчните складове по електронен път
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Посещение на българска бизнес делегация в Пермския край
26 февруари - 3 март 2018 г. Още
Национално участие в Международата изложба за селско стопанство, технологии и ХВП „AgriteQ 2018“
Доха, Катар, 20-22 март 2018 г. Още