Назад

ЕП иска забрана на „златните паспорти“ и специфични правила за „златните визи“


ЕП се тревожи, че гражданството на ЕС се продава, и предлага нови общи правила за справяне с многото проблеми, свързани със схемите за „гражданство/право на пребиваване срещу инвестиции“.

Евродепутатите приеха доклад за законодателна инициатива, в който призовават Европейската комисия да внесе предложение до края на мандата си. Въпросът за ангажимента на Комисията относно това Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство, Канада и САЩ да ограничат достъпа до „златни паспорти“ на заможни руснаци, свързани с правителството, беше повдигнат по време на разискванията този понеделник в пленарна зала. Текстът беше приет с 595 гласа „за“, 12 гласа „против“ и 74 гласа „въздържал се“.

Забрана на „златните паспорти“...

Парламентът подчертава, че схемите за „гражданство срещу инвестиции“, съгласно които гражданите на трети държави получават гражданство в замяна на парична сума, подкопават същността на гражданството на ЕС. Парламентът описва практиката, съществуваща в Малта, България и Кипър, като предоставяне наготово на обществено благо, тъй като държавите членки продават нещо, което никога не е било предвидено да се превърне в стока. Приемани са молби, дори в случаите на неизпълнение на условията, заявяват евродепутатите. Те настояват схемите да бъдат постепенно премахнати, поради рисковете, които представляват.

...и регулиране на „златните визи“

Парламентът отбелязва по-слабите рискове, свързани със схемите за „право на пребиваване срещу инвестиции“, и призовава за правила на ЕС, които да подпомогнат борбата с изпирането на пари, корупцията и отклонението от данъчно облагане, включително:

  • стриктни проверки (в т.ч. проверки на членовете на семейството на кандидатите и на източниците на финансиране), задължителни проверки в базите данни на ЕС, както и процедури за проверка в трети държави;
  • задължения за докладване за държавите членки, включително схема за „уведомяване и консултации“, за да се даде възможност за възражение от страна на други държави членки;
  • изисквания за минимално физическо пребиваване (за кандидатите) и за активно участие, качество, добавена стойност и принос към икономиката (за техните инвестиции).

Без паспорти и визи за руските олигарси

Парламентът приветства обявения от държавите членки ангажимент за ограничаване на продажбата на гражданство на руски граждани, свързани с руското правителство, и призовава всички държави членки да спрат с незабавно действие да прилагат своите схеми за гражданство/право на пребиваване срещу инвестиции в ЕС за всички руски кандидати. Евродепутатите настояват правителствата на ЕС да направят повторна оценка на всички одобрени заявления през последните няколко години и да гарантират, че "нито едно руско лице, което има финансови, икономически или други връзки с режима на Путин, не запазва своето гражданство и права на пребиваване". В допълнение, евродепутатите призовават Комисията да забрани на руските граждани, които са обект на санкции на ЕС, да участват в схеми за гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции.