Брой 14 (2020), 21-01-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Международната селскостопанска изложба „Агра“


Животновъдството ще бъде акцент  на Международната селскостопанска изложба „Агра 2020“, която ще се проведе от 19 до 23 февруари в Пловдив.  Очаква се интересът  към секция „Животновъдство“ да бъде много голям, тъй като през тази година  стопанствата  ще могат да получат увеличено  финансиране по Програмата за развитие на селските райони.  Една от мерките предвижда подкрепа за стартиращи малки ферми, а друга – за модернизиране на съществуващите. Поради тази причина експерти прогнозират  активизиране и ръст на инвестициите в  животновъдството.

Инициативата  на Международен панаир Пловдив да популяризира  бранша  привлече като участници в „Агра“  много компании, предлагащи  проектиране и оборудване за животновъдни ферми. Така желаещите да  развиват бизнес в тази област ще могат да намерят цялостни решения за своите проекти – от избора на породи до комплектоването на стопанството.

29-ото издание на Международната селскостопанска изложба ще покаже също  много новости в областта на растениевъдството. Една от тях е фермата за микрорастения, които са подходящи за отглеждане и в градска среда – специално подбрани култури и сортове слънчоглед, грах, репички, синап, зеле, броколи, чесън, нахут, кейл и други. Те се консумират веднага след появата на първите листа, тъй като тогава съдържанието на полезни вещества е най-голямо. Краткият срок на отглеждане позволява да не се третират с торове и препарати за защита. Това са новите суперхрани,  твърдят от фирмата изложител, като обръщат внимание и на икономическия ефект.

„Агра 2020“ ще покаже последно поколение иновации  за класическите ферми, в които все по-голямо приложение намира дигитализацията. Производители и дистрибутори на водещи марки  ще демонстрират  модерни технологии, техника и инвентар за всички сектори на селското стопанство. Фермерите ще намерят сортови семена, посадъчен материал, торове и  препарати за растителна защита, специализирани услуги.  Селскостопанската академия ще представи своите  нови научни постижения с практическа насоченост.

Очакват се над 40 000 посетители от България и Европа  да разгледат шестото издание на мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване. Той включва още три престижни изложби: „Винария“ – за  лозарство и винарство, „Фудтех“ – за хранителната индустрия, и „Вкусове от Италия“ - организатор е Международен панаир Пловдив.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП относно Проект на бюджет на Столичната община за 2020 г.
Покана за среща с представители на чуждестранни търговски мисии
30 януари от 10 часа в Палатата Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международната селскостопанска изложба „Агра“
19 - 23 февруари, Пловдив Още
Официална церемония за връчване на Годишните HR награди за 2019 г.
28 януари в Sofia Live Club Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Разпределя се 4 пъти по-голям бюджет за инвестиции в растениевъдството
Земеделските производители ще могат да кандидатстват за подпомагане по схемата от 3 до 28 февруари 2020 г. Още
ГЛЕДНА ТОЧКА
Северна България е заложник на новата тол система
Автор: Петър Ганев, Институт за пазарна икономика Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Египет представи нотификации за приети нови стандарти за 19 стоки
СТИВ - Кайро Още