Брой 135 (392), 15-07-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива


Международната рейтингова агенция Fitch Ratings Ltd. потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна валута на „BBB-" и дългосрочния рейтинг в местна валута на „BBB". Перспективата и на двата показателя е стабилна, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите.
Според „Фич" брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще нарасне с 1% през тази и с 1,7% през следващата година. Прогнозата за растеж за 2015 г. е 2,3%. Съгласно очакванията на агенцията, бюджетният дефицит ще нарасне до 1,7% от БВП за периода 2013-2014 година. Рейтингът отразява ниското ниво на държавен дълг в размер на 18,5% от БВП, което поставя страната на второ място по най-ниско ниво на този показател сред държавите-членки на ЕС и е много под средното от 35,6% за страните с подобен рейтинг.  „Фич" прогнозира нивото на държавния дълг да се запази под 20% в периода 2013-2015 г., като не се очакват трудности при рефинансирането му.
С размер на БВП от 28% през 2012 г. нетният външен дълг на страната е по-висок от средното за държавите от категорията "BBB", но динамиката му се характеризира с низходящ тренд, особено във връзка с изплащането на задължения към банките-майки от страна на местната банкова система.

Банковият сектор остава добре капитализиран. Необслужваните кредити са на ниво от 16,9% към април 2013 г., но са добре обезпечени. Според данни на Евростат, задлъжнялостта на частния сектор е била в размер на 110% от БВП в края на 2011 г., което също е по-високо от средното за страните с подобен рейтинг, а междуфирмената задлъжнялост е 41% от БВП според МВФ в края на 2012 година. 
Стабилната перспектива отразява оценката на Агенцията, че рисковете за кредитния рейтинг на страната са добре балансирани към момента. Въпреки това следните рискови фактори, заедно или поотделно, биха могли да предизвикат преоценка на рейтинга. 
Прогнозата на Агенцията  не включва ново влошаване на дълговата криза.
Според експертите от „Фич", ниското ниво на публичния дълг осигурява възможност за умерено повишение на разходите за подобряване на условията на живот. Въпреки това евентуално осезаемо влошаване на перспективите за растеж на икономиката и на фискалното управление на страната също биха довели до негативна преоценка на рейтинга.
Провеждането на основните структурни реформи, които да направят по-силен и устойчив икономическия растеж на страната, би довело до положителна промяна на кредитния рейтинг в средносрочен план.
Очакванията за по-бавен растеж на БВП и сравнително ниското ниво на доходите на глава от населението за категорията „BBB" са сред факторите, ограничаващи кредитния рейтинг на страната. Сам по себе си икономическият растеж няма да е достатъчен фактор в процеса на догонване на средните нива на доходите в ЕС, уточняват от „Фич". 

НОВИНИ ОТ БТПП
Възможности за развитие на двустранните търговско – икономически отношения България – Либия
Работна среща на представители на ръководството на Международния институт за сигурност и сътрудничество и председателя на БТПП Цветан Симеонов Още
Проф. Стив Ханке стана Доктор хонорис кауза на БАН
Заместник председателят на БТПП Георги Стоев поздрави в края на церемонията академик Воденичаров и проф.Ханке от името на БТПП Още
Общо събрание на Български икономически форум
Участие на представител на БТПП в заседание на БИФ Още
Развитие на екобизнес партньорства и обмен на иновативни идеи в Римини 7 - 8 ноември 2013, Римини, Италия
B2B срещи за изграждане на бизнес, технологични и проектни партньорства Още
СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ
Определена е минималната доходност за задължителните пенсионни фондове за периода от 30.06.2011 г. до 28.06.2013 г.
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Fitch потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива
Провеждането на основните структурни реформи ще направят по-силен и устойчив икономическия растеж на страната Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Удължава се срокът за кандидатстване по Процедура 3.2-05 за електронно управление
Надграждане на съществуващите и изграждане на нови централни системи на електронното правителство Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 40 от 2004 г. за условията и реда за извършване на автомобилен превоз на опасни товари
Проект за изменения и допълнения на Европейската спогодба за международен превоз на опасни товари по шосе (АDR) Още