Брой 113 (2368), 17-06-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП участва в глобален форум, посветен на взаимодействието на МТК и СТО

Представители на Българската търговско-промишлена палата взеха участие в ексклузивен глобален брифинг за над 1000 участници от над 100 държави, организиран от Международната търговска камара с генералния директор на Световната търговска организация д-р Нгози Оконджо-Иуеала.

Генералният директор на Световната търговска организация, д-р Нгози Оконджо-Иуеала пое тази позиция на 1 март и използва случая да направи първо обръщение към световния бизнес в лицето на членовете на глобалната мрежа на търговско-промишлените палати.

Генералният директор Оконджо-Иуеала изложи своята визия за бъдещето на Световната търговска организация. Тя изрази желание да работи тясно с търговско-промишлените палати и да се ангажира с външни заинтересовани страни, включително частния сектор. 

МТК има толкова дълга история на отлична работа в международната търговия и инвестиции“, каза тя. „Насоките и правилата, които Световната търговска организация (СТО) поставя, имат пряко въздействие върху способността на бизнеса да работи, да осъществява движение на стоки и услуги през границите и да се възползва от световните пазари. Вие, представителите на бизнес общността, можете да ни помогнете да разберем кое работи добре и кое не. “

Приветствайки генералния директор Оконджо-Иуеала, генералният секретар на МТК Джон Дентън призна трудностите, пред които е изправена СТО през последните години, но заяви, че е оптимист за бъдещето на организацията под ръководството на д-р Оконджо-Иуеала.

Двамата лидери обсъдиха широк спектър от области, в които многостранната търговска политика трябва да играе ключова роля при решаването на сложните глобални предизвикателства, включително национализъм, раздробени вериги за доставки, морско стопанство и устойчивост на околната среда. Дентън също подчерта важната роля, която СТО може да играе, за да позволи устойчиво и трайно глобално възстановяване след Covid-19.

„Имах възможността да работя с д-р Нгози през последните седмици в контекста на междуправителствени дискусии за ускоряване на достъпа до ваксини Covid-19 - въпрос, по който вярваме, че СТО има жизненоважна роля“, каза г-н Дентън. „Здравето на многостранната търговска система - и самата СТО – е, без съмнение, въпрос от първостепенно значение за МТК и световната бизнес общност“, каза той.

Дентън изрази мнение, че бизнесът е ангажиран и подкрепя реформата на СТО с цел ускоряването й.

Генералният секретар на МТК се ангажира да мобилизира световните бизнес лидери преди 12-ата министерска конференция на СТО (MC12) през ноември тази година, на която МТК ще играе важна роля на специален съпътстващ бизнес форум.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
АОБР и КНСБ обсъдиха с коалиция ГЕРБ-СДС приоритетите за социално-икономическо развитие на България
Българското конгресно бюро отбеляза петата си годишнина
Сдружението е член на Световната асоциация за конгреси (ICCA) Още
БТПП участва в глобален форум, посветен на взаимодействието на МТК и СТО
За решаване на сложните въпроси на многостранната търговска политика Още
Завърши обучението в Глобалната академия за млади професионалисти на МОР
За професионална квалификация в сферата на ефективното застъпничество, комуникациите, уменията за бъдещето Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Обучителни семинари за строителни фирми ще се проведат в Стара Загора
На 28 юни от 14.00 часа и на 29 юни от 10.00 часа Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
БИЗНЕС СРЕДА
Стотици фирми вече подадоха заявления за подкрепа с оборотен капитал във фаза 3
Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г. Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Правила за произход в Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам
СТИВ - Хошимин Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК ще инвестира 14,7 млрд. евро по линия на програмата „Хоризонт Европа“ за периода 2021 – 2022 г.
Подкрепа за европейските изследователи да изграждат по-добре свързани и по-ефективни европейски екосистеми за иновации Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международна конференция „Нови възможности за българския бизнес след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз“
Съпътствана от двустранни бизнес срещи, 1 юли 2021 г., София, хотел “Хаят” Още
Бизнес уебинар, посветен на партньорството с Южна Африка
23 юни 2021 от 16.30 часа Още