Брой 119 (1630), 26-06-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП участва в откриването на българо-японски бизнес форум в София


Заместник-председател на Българо-японския икономически съвет при БТПП и член на УС на Палатата Константин Главанаков взе участие в откриването на българо-японски бизнес форум, на който присъстваха над 30 японски компании от различни икономически сектори, членове на Японската агенция за външна търговия (ДЖЕТРО).

Форумът бе открит от заместник министър-председателят Томислав Дончев. Той приветства участниците от България и Япония. „Стокообменът между България и Япония е $163 млн. Това е крайно недостатъчно съобразно потенциала, който имат двете страни“, заяви вицепремиерът Дончев.

Организаторите се надяват представителите на японските компании да проучат възможностите за бизнес и инвестиции в България, да посетят производствени бази в София и Пловдив, които са пример за успешен бизнес в страната

В рамките на форума заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и японският посланик в България Н. Пр. Масато Ватанабе се очаква да подпишат съвместен документ, с който ще се създаде Японски бизнес форум - нова платформа за делово сътрудничество между двете държави.

Манолев поясни, че това събитие днес цели да насърчи стокообмена между български и японски фирми. Той изрази и очакванията си, че с подписването на договора между двете страни, ще се разкрият много възможности за подобряване на бизнес климата в страната, насърчаване на проекти, организиране на бизнес мисии и презентиране на България пред другите държави. Заместник-министърът допълни, че конкретният интерес на японските фирми са по отношение на индустриалните зони в България. Според него много по-важно е да се покажат предимствата на България и всичко онова, което предлага по отношение на изключително благоприятна данъчна система, квалифицирани кадри. Манолев отчете, че през първите три месеца на 2018 г. имаме 48% ръст в сравнение със същия период на миналата година. Идеята е с новия формат от тук нататък да засилим сътрудничеството между двете страни.

Българо-японският бизнес форум е продължение на постигнатите договорености за задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни по време на официалното посещение на министър-председателя на Япония Шиндзо Абе в България през януари 2018 г. и потвърдени по време на визитата на вицепремиера Дончев в Япония през февруари 2018 г. БТПП припомня подробности за визитата на японския премиер в България и за срещата с участници от японската делегация, придружаваща Н.Пр. Шиндзо Абе.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП бе сред гостите на официалното откриване на Webit.Festival Europe
Събитието се провежда под мотото „Преоткриване бъдещето на Европа“ Още
11 курсисти придобиха правоспособност „диспашор“
Успешно издържалите изпита ще бъдат вписани в Списъка на диспашорите при БТПП Още
Покана за Българо-китайски бизнес форум
За участие във форума заинтересованите компании трябва да изпратят попълнена регистрационна форма до 27 юни /сряда/ Още
БТПП участва в откриването на българо-японски бизнес форум в София
НАСЪРЧАВАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО
Стартира процедура "Насърчаване на предприемачеството"
Насочена към микро, малки и средни предприятия Още