Назад

Новата законодателна рамка: инструмент, предназначен за европейския единен пазар


Предвид променящата се технологична среда, целта на инициативата на Европейската комисия за Оценка на определени аспекти на Новата законодателна рамка (НЗР) е да се оцени дали НЗР продължава да отговаря на набелязаните цели в условия на цифрова и кръгова икономика. Оценката ще се съсредоточи върху:

  • актуализация и надграждане на софтуера и хардуера;
  • обновяване и ремонти;
  • оценяване на съответствието и акредитиране.

Във връзка с тази инициатива CEN и CENELEC публикуваха Официално становище „Новата законодателна рамка: инструмент, предназначен за европейския единен пазар“, в който се акцентира върху успехите на НЗР като специален механизъм за подкрепа на европейските политики и европейската икономика. В документа са посочени примери за това какво двете организации могат да постигнат заедно с Европейската комисия и как да се формулират общите бъдещи цели.

Новата законодателна рамка е от ключово значение за Европейската комисия и нейните държави-членки по отношение на успешното постигане на високата им амбиция за цифрова трансформация и устойчиво бъдеще. CEN и CENELEC приветстват общественото допитване на Европейската комисия относно НЗР, което е навременно и необходимо, за да се види как НЗР може да бъде подобрена, за да стане по-ефективен и сигурен инструмент.

CEN и CENELEC работят интензивно в сътрудничество с ЕК в рамките на НЗР за изготвяне на стандарти в подкрепа на целите на европейската политика. По-нататъшното използване и разширяване на обхвата на НЗР за въвеждане на ясни и съществени изисквания в законодателството, подкрепени от доброволни технически стандарти и предоставянето на технически детайли, необходими на производителите и доставчиците, ще помогне на европейските предприятия да изпълняват нормативните изисквания и да отговарят на потребностите на всички заинтересовани страни.

CEN и CENELEC подчертават значението на НЗР за разработването на стандарти и развитието на стандартизационната инфраструктура в рамките на единния европейски пазар и изтъкват бъдещите възможности:

  • Чрез НЗР стандартизацията се е превърнала в стратегически ресурс за изграждането на единния пазар. „Презумпцията за съответствие“ (която означава, че ако е приложен хармонизиран стандарт, се приема, че производителят изпълнява изискванията на даден регламент) е от съществено значение за индустрията, и особено за МСП, и дава възможност за по-лесен начин за излизане на пазара.
  • Европейската стратегия за стандартизация трябва да надгради Новата законодателна рамка и трябва да бъдат направени сериозни инвестиции в хармонизираните стандарти.
  • Чрез хармонизираните стандарти НЗР осигурява гъвкава нормативна рамка и не е необходимо законодателния текст да се адаптира непрекъснато. Вместо това съдържанието на стандартите се преразглежда в съответствие с най-новите технологични постижения и иновации.
  • Съгласуването на европейската и международната стандартизация чрез сътрудничеството между CEN и ISO и между CENELEC и IEC е от решаващо значение за успеха на НЗР в посока улесняване на международната търговия и цифровизация на индустриалните екосистеми, като същевременно се гарантира безопасността на потребителите и защитата на околната среда.
  • НЗР има потенциал да бъде разширена и за други сектори и нови технологии за справяне с предизвикателствата на двойния преход.
  • НЗР трябва да обхване целия жизнен цикъл на продуктите и тяхното подобряване и трябва да определи ясни роли и отговорности по отношение на съответствието на продукта, след като е излязъл на пазара.
  • НЗР и използването на хармонизирани стандарти са особено подходящи за отговор на изискванията на двойния зелен и цифров преход.

Пълният текст на Официалното становище може да бъде изтеглено от следния линк: https://www.cencenelec.eu/media/Policy%20Opinions/cen-and-cenelec_nlf_position-paper.pdf