Брой 113 (118), 13-06-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА

Медопроизводство и биоземеделие

България произвежда между 10 и 15 хил. тона мед годишно и изнася 90% от него. Това заяви председателят на  Асоциацията на преработвателите на пчелен мед Драгомир Драганов.

Причината е, че това количество, което се произвежда не може да се изконсумира. Драганов отчете, че все повече млади хора започват да се занимават с отглеждане на пчели, което е много положителна тенденция.

Разходите в биоземеделие са по-високи. За да бъдат българските производители на биоземеделие конкурентни на чуждите, производството трябва да се увеличи, смята Драганов.

Пазарът на биоземеделие у нас е много малък, смята и председателят на Българската асоциация „Биопродукти“ Милен Стоянов. В момента операторите, които отглеждат биологични култури и животни, са 1054, продукцията им е прекалено малко и по тази причина няма прекупвачи.

Положително върху бранша се отразява това, че до момента има политическа воля в България да не се отглежда ГМО, смята Драганов. По думите му отрицателното е, че все по-голяма част от площите се засаждат с конвенционални култури.

Цената между конвенционален продукт и биоложичен продукт не е голяма. Основната е, че в биопродуктите нищо не може да се добавя, обясниха още биопроизводителите.

НОВИНИ ОТ БТПП
Семинар в БТПП: „Как се прави бизнес в Сингапур и Югоизточна Азия”
Българската търговско-промишлена палата , Европейската търговска палата в Сингапур и Бизнес федерацията на Сингапур проведоха бизнес семинар на тема „Как се прави бизнес в Сингапур и Югоизточна Азия”. БТПП организира бизнес делегация до Сингапур Още
Предстои попълването на търговската служба на България в Казахстан
БТПП посетиха двамата новоназначени търговски представители към посолството на България в столицата на Казахстан, гр. Астана - г-н Георги Пройнов и г-н Иван Денков Още
БТПП оказва съдействие за намиране на партньори с инвестиционни намерения
В БТПП се проведе среща с управляващия директор ва испанския холдинг Yaiza Trus, г-н Диего Саез де Егуфиаз Камара и с г-н Илия Тодоров управител на ДБ България ЕООД. Това e българско дружество, което част от испанския холдинг Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Редовно заседание на GS1 България към БТПП в Пловдив
Бизнес Форум в БТПП - София – Тайпе
Българската търговско-промишлена палата и Китайската асоциация за международно икономическо сътрудничество организират на 19 юни 2012 втори бизнес форум София – Тайпе Още
ИКОНОМИКА
България и Виетнам насърчават сътрудничеството между малките и средните предприятия
Медопроизводство и биоземеделие
Председателят на Асоциацията на преработвателите на пчелен мед: Драгомир Драганов: Изнасяме 90% от произведения мед Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Евродепутатите обсъждат финансовите перспективи за периода 2014 —2020 г.
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Оферти от Enterprise Europe Network Още