Брой 64 (2319), 02-04-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БИЗНЕС СРЕДА

Министерството на туризма стартира прием на заявления по втората фаза на схемата за държавна помощ


Днес, 02.04.2021 г., стартира приемът за заявления за кандидатстване по втората фаза на схемата за държавна помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм,  съгласно чл. 26 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците.

Мярката представлява безвъзмездна финансова помощ за осигуряване на оперативен капитал за туроператорите, които осъществяват организирани туристически пътувания с въздушен транспорт до  Република България. Помощта ще  обхваща полетите, извършени в периода от 01.01.2021 г. до 31.05.2021 г.

Допустими кандидати (бенефициенти) за помощта по фаза II са туроператори, които в туристическите пакети, продавани на туристите, са използвали услугата на  въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни и редовни полети с капацитет не по-малко от 100 места до Република България.

Размер на помощта

Допустимите по мярката кандидати могат да получат помощ в размер на  35 (тридесет и пет) евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Помощта се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в страната ни, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.

Максималният размер по настоящата схема не може да надхвърля 800 000 EUR на предприятие под формата на преки безвъзмездни средства, като всички използвани стойности трябва да бъдат в брутно изражение, т. е. преди приспадането на данъци или други такси.

Кандидатстване

Подаването на заявленията за държавна помощ се извършва по електронен път чрез попълване на уеб базирано Заявление за кандидатстване и подаване на заявлението и придружаващите го документи чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ) на следния адрес:

https://enims.egov.bg/bg/s/Procedure/Info/98c406ea-b714-47a5-b7b3-e33df40b20bf (БГ версия) и, https://enims.egov.bg/en/s/Procedure/Info/98c406ea-b714-47a5-b7b3-e33df40b20bf (EN version).

Ръководството за работа със системата СУНИ (вкл. видеоръководство) е достъпно на следния интернет адрес: https://enims.egov.bg/bg/s/Default/Manual  

Крайният срок за кандидатстване е 07.06.2021 г., 16:30 ч. българско време

С Насоките за кандидатстване за прилагане на фаза II на Схемата за държавна помощ  „Държавна помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм“ за периода от 01.01.2021 до 30.06.2021 г., можете да се запознаете тук .

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП и Посолството ни в Мароко със съвместни инициативи за насърчаване на търговския стокообмен
Пазарът на Мароко е с голям потенциал и българските продукти могат да се реализират успешно Още
БГ Баркод: билкова работилница
„Сашив“ ООД с най-много въведени продукти за седмицата 22-26 март 2021 г. в електронния каталог БГ Баркод Още
Препоръки на СЗО за идентификация и проследимост на медицински продукти
Осигуряване на оперативна съвместимост на национално и международно ниво Още
БИЗНЕС СРЕДА
Министерството на туризма стартира прием на заявления по втората фаза на схемата за държавна помощ
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Промени в ППЗДДС и ППЗАДС в днешния брой на Държавен вестник
ТРУД И ЗАЕТОСТ
КОВИД-19 пандемията засилва риска от измами при търсенето на работа в чужбина
Фирмите посредници и предприятията, които осигуряват временна работа, подлежат на задължителна регистрация в Агенцията по заетостта Още
КОРПОРАТИВНА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ
105 фирми и институции от централната и местната власт ще изградят „Детски кътове“ на работното място
Проектите се реализират по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2006 г. за нормите на пределните размери на естествените фири на акцизните стоки
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Инструментариум за свързаност: Държавите членки се споразумяха за най-добри практики за насърчаване на навременното внедряване на 5G и оптични мрежи