Брой 250 (508), 21-12-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

Петър Чобанов: За 6 месеца прекратихме недобрите практики в управлението на публичните финанси


„Основната цел на Министерството на финансите през последните шест месеца беше да се възстанови връзката между осигуряването на повече ликвидност в бизнеса и спазването на финансовата дисциплина", заяви министърът на финансите Петър Чобанов на пресконференция, посветена на отчета за извършеното от МФ по приоритетите в програмата на правителството. Министър Чобанов припомни най-съществените управленски мерки и промени, които ръководният екип на МФ реализира за преодоляване на някои недобри практики, като задържане на ДДС за възстановяване на фирмите. Той коментира и предприетите нормативни промени с цел подобряване на събираемостта на приходите като подобренията в режима на единната сметка за плащане на задължения към бюджета, режимът за обратно начисляване на ДДС, режим „Касова отчетност на ДДС" за малки предприятия и най-вече подобряването на комуникацията между бизнеса и приходната агенция. Министър Чобанов подчерта, че всичко това е подчинено на цялостната промяна на подхода към фискалната политика и връзката й с развитието на реалната икономика.

Министър Чобанов съобщи, че за последните 6 месеца са платени 2,2 млрд. лв. по оперативните програми и че осигуряването на този ресурс вече дава резултат - по последни данни е налице увеличаване на приходите от корпоративен данък. „До вчера са правени плащания по всички оперативни програми и няма никакво спиране на плащанията от страна на МФ, напротив плащанията от Националния фонд бяха ускорени и резултатите са по-добри от очакванията. Бяхме наясно, че ЕС няма да възстанови до края на година направените плащания, затова се наложи актуализация на извънбюджетната сметка на Националния фонд, за да не се отрази това на бизнеса", коментира Петър Чобанов.

Финансовият министър каза, че на база актуални сезонно неизгладени данни за БВП за деветмесечието растежът е 1,5% спрямо същия период на миналата година. Той подчерта, че това дава положителен сигнал за икономическото развитие и за очаквано по-висок растеж през 2014 г., но и предупреди, че не трябва да бъдем прекалени оптимисти за голям скок на икономиката.

Министър Чобанов направи и кратък обзор на основните приоритети на Бюджет 2014 г. с цел париране на спекулативно публично говорене, което не е основано на реални факти. Например средствата по Програмата „Растеж и развитие на регионите" няма да бъдат само за министерствата и регионите няма да са ощетени. За министерствата ще се предоставят около 80 млн. лв., а останалата по-съществена част от този ресурс ще бъде за проекти на местните власти, като целта е да се намалят регионалните различия в икономическото развитие.

По отношение на темата за дълга и обвързването й със състоянието на валутния борд в страната, Чобанов предупреди, че подобно заиграване чрез спекулативно говорене не носи политическа полза на никого. „Валутният борд на България е стабилен и непоклатим и това ще е паричният режим, с който страната ни ще влезе в еврозоната" - категоричен е финансовият министър. Валутният борд е стабилна рамка със защитни механизми  и той оцеля при няколко правителства вече 16 години - допълни Чобанов. Той подчерта, че дълговото финансиране през следващата година в по-голямата си част е за покриване на падежиращ дълг през 2014 и в началото на 2015 г., а само 1,4 млрд. лв. са за покриване на бюджетен дефицит. „Оставаме далеч от „постижението" всяка година да ни струва 2 млрд. лв., при това в продължение на 4 години", посочи министър Чобанов.

Детайли по основните дейности на МФ по програмата на правителството, реализирани за последните 6 месеца, можете да видите тук.

 

ПОЗДРАВЛЕНИЯ ОТ ПАЛАТАТА
В навечерието на Рождество Христово…
НОВИНИ ОТ БТПП
България в международните класации 2013
Сред най-добре оценените условия у нас са макроикономическата стабилност, нивото на данъците и свободата на търговията Още
Серия от обучения, посветени на предприемачеството и иновациите
Нетрадиционни форми на финансиране на бизнес идеи, подходи за генериране и оценка на нови бизнес възможности бяха сред темите на обученията Още
Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер
Фирми и организации могат да създадат ефективни контакти с български и чуждестранни партньори Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговският отдел към Посолството на САЩ и Търговско-промишлена камара - Пловдив планират съвместни инициативи
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
50-те основни марки бира на българския пазар в издание на Съюза на пивоварите
Резултати от 200 научни изследвания, събрани в Пътеводител на българската бира Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Петър Чобанов: За 6 месеца прекратихме недобрите практики в управлението на публичните финанси
Положителен сигнал за икономическото развитие и за очаквано по-висок растеж през 2014 г. Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ОСИГУРОВКИ
НАП: Самоосигуряващите се лица ще могат да заявяват, че плащат осигурителни вноски при стари дългове
Промяната е направена във връзка с изискването на осигурителното законодателство Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Връчиха национални награди по здраве и безопасност при работа за 2013 г.
Конкурсът се провежда за четвърта поредна година Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Корпоративните кредити преди и след кризата. Очаквания за 2014.
Съвместен тримесечен икономически анализ на Пощенска банка и на Института за пазарна икономика с фокус върху различни сегменти от банковия пазар Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Българска асоциация за управление на хора организира XI-та Церемония по връчване на годишни HR награди