Брой 73 (1337), 18-04-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ

България и Япония подготвят споразумение за обмен на учени и изследователи

България и Япония подготвят ново споразумение за сътрудничество за научни изследвания и създаване на иновации. Партньорството предвижда и обмен на изследователи от двете страни. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при откриването на Българо-японски научен семинар на тема „Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето“, който се проведе в Софийския университет.

По думите му приоритетните научни области, в които двете страни могат да си сътрудничат, са информационни и комуникационни технологии, енергийни източници и енергийна ефективност, нанонауки, нови материали, биомедицина и качество на живот, биоресурси и екология, промени в климата и астрономия. Тези актуални научни направления са силно развити в Япония, но и тук имаме добри школи. Науката е интернационална и сътрудничеството ще бъде от огромна полза за България, обясни проф. Денков. Той посочи, че важна част от науката е практическото й приложение и допълни, че ще се водят разговори и в тази посока.

Най-голям интерес на семинара предизвика лекцията на носителя на Нобелова награда за физика през 2014 г. проф. Хироши Амано. Той говори за изобретената от него технология на сините светодиоди (LED светлини), които вече масово се ползват в ежедневието ни. По данни на Японската агенция за наука и технологии (JST) изобретението на проф. Амано е осигурило работа в производството на LED осветителни тела на 32 000 души и е донесло над 30 милиарда евро от продажби.

Лектори на форума бяха още председателят на Японската агенция за наука и технологии (JST) д-р Мичинари Хамагучи и представителят на компания „Токайски медицински продукти“ г-н Нобумаса Цуцуй. И двамата бяха категорични, че иновациите са от изключително значение за света, но трябва да са приложими в бита на хората и да не са прекалено скъпи.

Във втората част на семинара зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов направи презентация за състоянието на българската наука и резултатите от изследванията в последните години.

Сред официалните гости бяха посланикът на Япония у нас Н.Пр. Шиничи Яманака, зам.-ректорът на Софийският университет проф. Николай Витанов и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. 

Презентациите на част от лекторите може да видите в прикачените файлове.  

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП предлага публикуване на финансови отчети за 2016 година
От тази услуга могат да се възползват всички предприятия, задължени да публикуват ГФО чрез икономическо издание или интернет Още
Pitch Bootcamp 2017 – среща в София между младите кадри и работодателите
От страна на бизнеса ще бъдат представени възможности за менторство, стажантски позиции и постоянна работа Още
На 19 април ще бъдат връчени Годишните награди „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА” - инициатива на сп. Business Lady
Българската търговско-промишлена палата е официален партньор на форума Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Изследване на ИПИ: Публичност и прозрачност при обществените поръчки
Спазват ли се принципите за публичност и прозрачност в новия Закон за обществените поръчки и в неговото прилагане до момента Още
НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ
България и Япония подготвят споразумение за обмен на учени и изследователи
Българо-японски семинар „Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето“ се проведе в София Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Международно изложение за иновации и технологии INOTEX2017 в Техеран
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално българско участие в Специализирано международно изложение за обувки Expo Riva Schuh 2017
10-13 юни 2017 г. в гр. Рива дел Гарда, Италия Още