Брой 68 (2323), 08-04-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НАУКА И ИНОВАЦИИ

Правителството одобри актуализирана Национална пътна карта за научна инфраструктура


Министерският съвет одобри актуализираната Национална пътна карта за научна инфраструктура (НПКНИ) 2020-2027 г. Като национален стратегически документ, който съдържа задълженията на страната ни като член на Европейския съюз към Европейската пътна карта за изграждане на общоевропейско научноизследователско пространство, тя подпомага развитието на научната инфраструктура в страната в ключови за обществото и икономиката области.

Актуализираната НПКНИ дава насоки и приоритет за развитието на бъдещите и вече изградените инфраструктури от стратегическо значение и тяхното международно включване, както и създава рамкови условия за единни стандарти за достъп и ползване на инфраструктурите. С приложението й се очаква да се подобри ефективността на системата от научни инфраструктури в страната, да се намали фрагментацията в научните изследвания, както и да се създадат благоприятни условия за повишаване на квалификацията на младите учени. Предвижда се още увеличаване на участието на българската научна общност и бизнеса в научноизследователска и развойна дейност в различните тематични области на новата Рамкова програма за научни изследвания и инвестиции в иновации „Хоризонт Европа“.

С настоящата актуализация се представя и нов обект в групата на националните научно-иновационни комплекси с ключово значение за развитието на конкурентоспособността на българската икономика и технологична база. Това е Институт за научни изследвания в областта на компютърните науки към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в който се предвижда да се изгради инфраструктура и да се провеждат научни изследвания в множество направления на компютърните науки, сред които изкуствен интелект, софтуерна сигурност, адаптиращи се софтуерни системи и др. Институтът ще насърчава работата по научноизследователски проекти, в т.ч. и проекти е чуждестранни партньори, което ще доведе до повишаване на обема и качеството на научните разработки, до създаване на нови научни знания и приложими научни продукти. Планира се в него да се обучават докторанти и подготвят млади учени в областта на компютърните науки и интердисциплинарните изследвания.

В резултат на настоящата актуализация Националната пътна карта съдържа 51 обекта с ключови области на въздействие, като енергетика; околна среда и екология; биотехнологии, биомедицина, здраве и храни; физика и инженерни науки; аерокосмическа и отбранителна индустрия; социални и културни иновации, информационни и комуникационни технологии, и електронна инфраструктура.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП е за преразглеждане на наложените ограничителни мерки за големите нехранителни магазини
Настоява за равноправно третиране на всички бизнеси Още
Активизиране на бизнес контактите между България и Ирландия
Договорен е активен обмен на информация с цел подпомагане на бизнеса от двете страни Още
Необходими са съвместни усилия на бизнеса, научната общност и правителството за преминаване към кръгова икономика
Десислава Димитрова, председател на Съвета „Кръговата икономика – Зелената алтернатива за България“ Още
Покана за виртуална конференция с руски компании от Татарстан, 13 април 2021 г.
Предвидени са B2B срещи Още
БТПП - партньор на Career Show Tech
2000 ИТ специалисти ще се срещнат с работодатели от България и Европа Още
Седмица на Асоциацията на световните търговски центрове
Виртуалното събитие ще събере представители на бизнеса, водещи международни и национални компании... Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Фирмите декларират авансови вноски до 15 април
От тази година е променен редът за деклариране на авансовите вноски, напомнят от Национална агенция за приходите Още
НАУКА И ИНОВАЦИИ
Правителството одобри актуализирана Национална пътна карта за научна инфраструктура
Подобряване на ефективността на системата от научни инфраструктури в страната Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Уебинари, организирани от Центъра за индустриално сътрудничество ЕС – Япония, април – май 2021