Брой 148 (658), 05-08-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНСТИТУЦИИ, ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ

Президентът Росен Плевнелиев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство


Предстои да заработи четвъртото служебно правителство от началото на демократичния преход. Това е второто служебно правителство през последните две години.

В демократичните държави единственият легитимен инструмент за преодоляване на политическите кризи са изборите. Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 5 октомври.
Служебното правителство е формирано и при работата си ще спазва стриктно принципите на експертност, надпартийност и последователно надграждане по националните приоритети. Не трябва да забравяме, че освен необходимост, служебното правителство е и възможност за България. Възможност да се предприемат значими стъпки, да се реализират важни държавни приоритети. Такива са: подписването на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г.; стартирането на процедурата за влизане в единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз като първа стъпка за влизане в Европейския банков съюз, както и Програмата „България в НАТО 2020“, които служебното правителство има амбицията да извърши. Тези решения ще имат дългосрочно положително въздействие върху развитието на родината.

Служебното правителство ще покаже, че управлението на държавата може да бъде отворено към гражданското общество, а идеите, които народът генерира, могат да бъдат част от управленската програма.
С назначенията в служебното правителство искам да покажа своя респект към конституционния ред, върховенството на закона и към демократичното и проевропейско гражданско общество в България.

За мен е чест да номинирам проф. Близнашки за министър-председател на Република България. Той е виден конституционалист, доказан демократ и европеец, човек с активна гражданска позиция, каза президентът.
Такива са и вицепремиерите: Екатерина Захариева – вицепремиер по икономическите политики; проф. Христосков – вицепремиер по социални политики; Христо Иванов – вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност; Илиана Цанова – вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз. Всеки един от тях има безупречна репутация на доказан професионалист, постигнал с труд и лични качества своя успех. В структурата на това служебно правителство министърът на правосъдието ще бъде вицепремиер..
Служебното правителство ще осъществи прехода към 43-то Народно събрание в един труден за нацията период. То трябва да търси доверието на гражданите и на евроатлантическите партньори. Служебното правителство ще работи открито, като още в първия работен ден приоритетите и задачите му ще бъдат публично оповестени. Те ще включат мерки за организиране и провеждане на изборите, икономически мерки, мерки за социална и здравна закрила, образование, култура и спорт; политики в подкрепа на върховенството на закона, вътрешния ред, сигурност и отбрана; политики за европейски диалог и коректно управление на средствата от Европейския съюз, както и мерки за прозрачно управление и взаимодействие с гражданското общество.
Ще бъде изготвен пълен анализ на изпълнението на бюджета за 2014 г. към 31 юли и прогноза за края на годината.
Ще работим за размразяване на двете спрени оперативни програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“. За това обаче трябват време и пари за финансови корекции, за разплащане и ускоряване на строителството.
Служебното правителство обаче ще наследи точно обратното – неразплатени огромни суми и демотивирани строители, общини и други бенефициенти точно в разгара на строителния сезон и точно в месеците, в които трябва да направим последен решителен опит за реализиране на европейските милиарди.

Никакви тактически интереси не стоят над финансовата стабилност, над европейската ориентация, над европейската солидарност и над публичния интерес.

В тази напрегната ситуация е необходимо да се върнем по пътя на диалога с европейските институции и евроатлантическите партньори. Служебното правителство на проф. Близнашки ще финализира и подпише Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г. Служебното правителство още на първото си заседание ще излъчи достоен еврокомисар, който се ползва с широка обществена подкрепа не само в България и Европа, но и по света. Българският кандидат за европейски комисар е Кристалина Георгиева. Ще използваме всички възможности на българската външна политика в подкрепа на нейната кандидатура за висок пост в Европейската комисия.

Макар че българската банкова система е стабилна и се ползва с висока ликвидност, събитията през изминалите няколко месеца ни показаха, че е необходимо да се присъединим към единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз като първа стъпка за присъединяване на България към Европейския банков съюз. Служебното правителство ще стартира процедурата за това.
Освен незабавните стабилизиращи действия, служебното правителство ще продължи действията за подготовка на ключови реформи например в енергетиката, правосъдието, електронното управление и др. Служебният кабинет ще подготви необходимите документи и анализи, които ще позволят на следващото редовно правителство и на парламента да ускорят тези реформи. Служебното правителство ще инициира създаването на енергиен борд с участието на международни партньори и ще върне интегрирания подход в енергетиката, т.е. всички на масата за решаване на проблемите в този проблемен сектор, а не сделки с богоизбрани и то под масата.
Ситуацията в българската енергетика е критична. Необходима е правилна диагноза и нов подход за нейното стабилизиране. За големи енергийни проекти трябва да се търси широк политически и обществен консенсус. За целта е необходимо работещо Народно събрание. Ние сме за всяка тръба, която може да мине през България и да донесе търсената диверсификация на енергийните източници и маршрути. Ние сме за „Южен поток“, но по европейските правила. Проектът ще остане замразен, докато Европейската комисия даде зелена светлина за неговата реализация.
Работата по актуализацията на Стратегията за съдебна реформа ще продължи, за да бъдат създадени реални предпоставки за постигане на ефективна съдебна система, работеща в интерес на гражданите.
Служебното правителство ще финализира работата по Стратегията за интелигентна специализация и проект за Стратегия за висше образование и продължаване на подготовката за стартиране на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.
Ще продължат усилията за ускорено изграждане на работещо електронно правителство. Това е един от сигурните механизми за подобряване на бизнес средата, за намаляване на корупцията, за повишаване на ефективността на държавните институции. Ще бъде изготвен проект на закон за въвеждане на електронното управление в Република България.
Основната цел на всяко служебно правителство е организирането на честни и свободни избори. Към Министерски съвет ще заработи отново Граждански борд за свободни и честни избори, който ще осигури обществено наблюдение на изборния процес.
Източник: www.president.bg

НОВИНИ ОТ БТПП
Бизнес среща – разговор на ръководители и представители на национално представителни работодателски организации с ПП „АБВ“
"Предизборни ангажименти на АБВ към бизнеса” – съвпадения и разминавания с вижданията на бизнеса Още
GS1 България към БТПП – с новости за улесняване дейността на малките и средни предприятия
Нов фирмен префикс от 100 номера и нова тарифа за членски внос Още
Новорегистрирани търговски представителства в БТПП
ФИНАНСИ И ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ
Публични финанси
Министерство на финансите публикува данните за гарантирания дълг на сектор „Държавно управление" за 2013 г. Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Повторно използване на водата в Европа – какво мислите?
Европейската комисия започва обществена консултация относно възможни мерки на ЕС за насърчаване на повторното използване на пречистени отпадни води Още
ИНСТИТУЦИИ, ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ
Президентът Росен Плевнелиев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство
Служебното правителство ще спазва стриктно принципите на експертност, надпартийност и последователно надграждане по националните приоритети Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
На Пoртала за Обществени консултации на МС за обществено обсъждане е пубикуван Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт
Изменения и допълнения в ЗИД на ЗСВ, свързани с дейността на органите на съдебната власт Още
ЕВРОФОНДОВЕ
Учасние на бизнеса в Шеста национална среща на общинските евроексперти - 5-7 ноември 2014 г., София
Бизнесът и експертите от общините и управляващите органи в съвместни усилия за по-ефективно усвояване на европейските фондове Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти в БТПП за бизнес партньорство
Информация за търгове от посолството на България в Делхи
Международни търгове от индийската компания Engineers India Limited: Соларна ТЕЦ и проект в областта на нефтопреработването Още