Брой 48 (53), 08-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП отличи с диплома Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика


БТПП отличи с диплома Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика (НСБС) по повод 20-годишния юбилей, за активно членство в Палатата и в Съвета на браншовите организации, с предложения и позиции в защита на интересите на спедиторския бранш. Председателят на Палатата връчи отличието на председателя на НСБС Георги Минчев.

Юбилеят бе отбелязан с международна конференция на тема "България – в сърцето на европейската логистика”, която се проведе на 7 март в София с участието на водещи експерти от международни логистични организации, Световната банка и представители на български държавни институции.

Годишният оборот за 2011 г. на голяма част от фирмите от спедиторския и логистичен бранш е достигнал нивата от предкризисната 2008 г.  Това сочат резултатите от анкета на Асоциацията. Най-голям принос за ръста в оборота на логистиката имат компаниите от фармацевтичния сектор, промишлеността, металургията и енергетиката. Значително са нараснали също така обемите на транспортираните суровини и строителни материали, както и транзитът на суровини, посочват участниците в браншовото допитване. Въпреки положителните резултати, част от мениджърите са все още предпазливи в оценките си, че тенденцията е трайна.

Представителите на спедиторския бранш виждат перспективи за по-нататъшно развитие най-вече в активното включване на превозите за и от България, както и транзита през страната, в европейската система на мултимодален транспорт, на която спедиторът е организатор и интегрира в обща транспортна верига превозите по море, река, шосе, жп и въздух. Компаниите от сектора планират активно ориентиране към комплексното обслужване на веригата на доставките на своите клиенти, тъй като все повече товародатели ще възлагат на спедитора си не само транспорта на стоки, но и тяхното складиране, обработване, опаковане, етикетиране и дистрибуция. Към 2012 г. близо 1/3 от членовете на НСБС вече извършват комплексни логистични услуги за своите клиенти, посочват от Aсоциацията.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП отличи с диплома Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика
Асоциацията отбелязва 20-годишен юбилей Още
БТПП е отворена за сътрудничество с „Методо” - Испания
Интелигентни решения при обучението е една от сферите за сътрудничество Още
БТПП подпомага издаването на необходимите документи за разпространението на български филм в Испания
Българите в Испания са над 300 хиляди и е важно да имат достъп до български културен продукт Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: По-малко от двайсет дни за свързването на касовите апарати
Проверките на приходната агенция започват на 2 април Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Нова редакция на Международната класификация на стоките и услугите за целите на марките (Ницска класификация)
Редакцията е в сила от 01.01.2012 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК: По-доброто прилагане на законодателството за околната среда ще подобри състоянието й и ще намали разходите
Цялостното прилагане на законодателството на ЕС в областта на отпадъците например би генерирало допълнителни 400 000 работни места Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство