Брой 62 (67), 28-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП: Подкрепяме намерението БОРКОР да фокусира вниманието си върху обществените поръчки


Очевидно обществените поръчки са проблем, защото само в рамките на една седмица две сериозни събития обсъждаха почтеността и мерки за превенция на корупцията при обществените поръчки. Проектната концепция „БОРКОР” има вече по-ясни цели и една от тях е борбата с нечестните обществени поръчки. Като че ли обществеността добива по-ясна представа за това какво може да очаква от работата на тази институция. Това каза председателят на БТПП Цветан Симеонов днес, 28 март, в предаването "Преди всички" на БНР. 

За ефективното противодействие на корупцията в тази област ще се прилагат съвременни технологии и методики. Няма как да просперира България, ако електронното правителство не се случи. Без въвеждане на електронни средства и без ограничаване до максимална степен дискрецията на чиновниците при определяне на победителите в търговете за обществените поръчки, целта трудно ще се постигне. В тази светлина намерението на БОРКОР да ползва опит от Германия за оценка на риска, за проследяване на съответствието с обичайната практика на това, което се случва, е доста обнадеждаващо, беше категоричен председателят на Палатата. 

Относно търговската тайна при обществените поръчки, позицията на БТПП е, че когато се харчат обществени средства, тогава  когато всички се борим за прозрачност в тяхното разходване, е нормално търговската тайна да отстъпи. Ако някой иска да запази търговската си тайна, нека го прилага в отношенията между фирмите, където е обичайна практика. Но когато обществото управлява средства, трябва да се знае колко се харчат, за какво се харчат и резултатите.

По повод на готвената промяна в Закона за отнемане на имущество, придобито по незаконен начин, която да позволява да се стартира процедура дори и при нарушение на обществената поръчка, Симеонов заяви: Това е нормално и аз мисля, че там също трябва да се положат усилия, защото продължават неясните резултати от дейността на тази Комисия. Все още няма видими сериозни резултати или поне не са известни на широката публика. 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Подкрепяме намерението БОРКОР да фокусира вниманието си върху обществените поръчки
За ефективното противодействие на корупцията в тази област да се прилагат съвременни технологии и методики Още
БТПП и PREPORAKA.BG ще си партнират за подпомагане на работодателите при подбор на персонал
Три пъти мери и … препоръчвай! Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Проектозакон за брокерите с недвижими имоти ще легализира неясните засега принципи в професията
Инициативата е на Националното сдружение "Недвижими имоти" Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: И фирмите без дейност подават декларация за облагане с корпоративни данъци до 2 април
Изтича срокът за дистанционна връзка на касовите апарати Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване
Поради нарастване на активите на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване се разширява кръгът на допустимите финансови инструменти Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Оферти от Enterprise Europe Network Още