Брой 67 (72), 04-04-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Виенски икономически форум и БТПП представиха конференцията „Либерализация на регионалните пазари”


Българската търговско-промишлена палата бе домакин на Виенски икономически разговори в София, представяйки на българския бизнес изключително актуална тема за Югоизточна Европа - „Либерализация на регионалните пазари” с основни акценти: либерализация на енергийните пазари, либерализация на трудовия пазар и опита на чуждестранните инвеститори в региона. Над 180 представители на деловите среди от 16 държави участваха в разговорите. Събитието бе открито от Н.Пр. д-р Елена Кирчева, генерален секретар на Виенския икономически форум (VEF ) и посланик на България в Австрия.

Виенските икономически разговори се проведоха под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, благодарение на участието му в Комитета на Патроните на VEF. В поздравителен адрес до участниците министър-председателят отбелязва, че София е домакин на този висок форум за втори път в рамките на две години, което е знак за значимата роля, която България играе за насърчаване и задълбочаване на икономическото сътрудничество в Югоизточна Европа. Отбелязва се също, че в Програмата на правителството за европейското развитие на България е заложена цел за увеличен дял на свободно договорените количества електрическа енергия на вътрешния пазар до 30% през 2013 г.

Н.Пр. Герхард Райвегер, посланик на Република Австрия у нас, запозна участниците с историята и дейността на VEF.

Ерхард Бусек, бивш вицеканцлер на Австрия и президент на VEF, отбеляза ролята на Централноевропейско споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА), посочи предпоставките за либерализацията на регионалните пазари (инфраструктура, образование и др.) и ключовите инструменти (Съвет за регионално сътрудничество - наследник на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа и Стратегията на ЕС за Дунавския регион).

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, се спря на приоритетите за България, сред които социално-икономическото развитие на регионите, инициативата за подобряване на енергийната ефективност и развитието на пътната инфраструктура. Тя подчерта, че поради ниска енергийна ефективност на сградния фонд на България са инвестирани над 600 млн. лв. в енергийна ефективност, като за в бъдеще се очаква тази инвестиция да се удвои. В развитие на пътна структура са инвестирани  4 млрд. лв. Като национален координатор на Дунавската стратегия, тя подчерта, че България работи в партньорство с държавите от Дунавския регион, без да ги дискриминира по отношение на членство в ЕС, с цел отключване на икономическия потенциал на региона. Работи се още за подобряване на сигурността, развитието на туризма и междукултурния диалог.

Андреас Майерхофер, главен изпълнителен директор на Мобилтел АД, отбеляза значението на българския пазар в сферата на телекомуникациите. Мобилтел АД е част от Телеком Австрия, който обслужва около 22 млн. клиенти и осигурява над 17 000 работни места в региона.

Цветан Симеонов, председател на БТПП, благодари за оказаното доверие Палатата да е домакин на събитието. Той сподели, че БТПП е сред първите, които подкрепят инициативата за либерализация на регионалните пазари, като ще съдейства на НПО и държавните институции за постигане на консенсус в региона. Този консенсус е необходим за адресиране на проблемите, увеличаването на инвестициите и осигуряване на по-добър живот. Според него може да се работи за подобряване на сътрудничеството между митническите органи в региона.

Петер Харолд, председател на банка Хипо Ное Груп Банк и член на борда на VEF, очерта регионалните особености и силни страни на държавите в Дунавския регион. Според него България е добро място за чуждестранни инвестиции и започване на нов бизнес.

Проф. д-р Арни Арванитис, президент на Международната организация по биополитика, отбеляза био политиките, които са значими не само за региона, но и за света.

Форумът продължава. За резултатите ще бъде публикувана информация в утрешния брой на бюлетина.

НОВИНИ ОТ БТПП
Виенски икономически форум и БТПП представиха конференцията „Либерализация на регионалните пазари”
Участваха над 180 представители на деловите среди от 16 държави Още
БТПП: Проектите за младежка заетост да бъдат в електронен вид и цялата книжнина да бъде премахната
Предприемачески знания трябва да се формират още в училище Още
БТПП кани изследователи да се включат в нова социална мрежа
Тя дава възможност за контакти с иновативни фирми и изследователи от цяла Европа Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Оферти от Enterprise Europe Network Още
ИКОНОМИКА
Правителството одобри Национална концепция за социална икономика
Чрез приетия документ ще се разширят условията за включване на уязвими групи от обществото Още
Отпускат 85 млн. лв. за експортно застраховане
Над 845 млн. лв. е нетният застрахователен капацитет на Агенцията за експортно застраховане за 2012 г. Още
"Набуко" е определен за национален обект
Целта е да се облекчат административните процедури по получаването на разрешение за строеж, отчуждаването на имоти и строителните дейности Още
ПАЗАР НА ТРУДА
Нови 5 регулирани професии у нас
Правителството прие промяна в Списъка на регулираните професии Още