Брой 93 (98), 15-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЗАКОНОПРОЕКТИ

Закон за изменение на Закона за администрацията


На Портала за обществени консултации е публикуван проект на Закон за изменение на Закона за администрацията. Предлаганите законови промени целят да се отговори на обществената необходимост за по-голяма прозрачност и публичност на възнагражденията в държавната администрация и са продължение на вече започнатия процес по въвеждане на  общ, справедлив и обществено оправдан за данъкоплатеца модел на възнаграждения в публичния сектор. Това е записано в мотивите към законопроекта.

Към момента законодателството не предлага единно и принципно решение по въпроса. В повечето случаи законите изрично предвиждат, че за  участието в работата на съответните комисии, съвети, комитети, работни групи, експертни групи и други възнаграждение не се изплаща както за представителите на държавата или общината, така и за представителите на неправителствения сектор. Други закони не допускат изплащане на възнаграждение само за представителите на държавата, а в трети -  възнаграждение е предвидено и за двете категории.

Служителите в държавната администрация редовно участват в дейността на различни комисии, комитети, работни групи и други подобни формати, за което по правило не се изплаща допълнително възнаграждение. Същевременно в някои сфери, като концесиите, законодателството предвижда множество и  различни основания за изплащане на възнаграждения на служители на държавната администрация (за участието им в комисии или експертни групи към комисиите, за изготвянето на документи и пр.), като в повечето случаи става въпрос за  тесен кръг от служители, най-вече в определени административни звена и структури на  централната администрация на изпълнителната власт, в чиито функции са включени дейности по предоставянето и контрола на концесии. Запазването на подобни възможности за възнаграждения, които не са обвързани с постигнати резултати, освен, че не  допринася за ефективност на съответните дейности, ще крие  риск от изкривяване на всеки модел на възнаграждения в публичния сектор.

Същевременно с част от предлаганите промени се цели да се откликне и на друга обществена потребност, а именно участието на представители на неправителствени организации в съвети, комисии, управителни органи на фондове и други образования със статут на юридически или без статут на юридически лица  и пр., като форма на партньорство и гражданско участие в управлението да е на доброволни начала без изплащане на възнаграждение, т.е. да не обременява данъкоплатеца. По този начин ще се създадат условия и за равнопоставеност на представителите на публичния и на неправителствения сектор.

От промените може да се очаква оптимизиране на разпределението на публичния ресурс и повишаване на ефективността, ефикасността  и прозрачността на  дейностите в публичния сектор.
Предлаганите промени в специалните закони са съобразени с предвидените разпоредби с общ характер в Закона за администрацията, Закона за държавния служител и Кодекса на труда, както и съответните  особености на изменяните закони.

Дата на приключване на общественото обсъждане: 28 май 2012 г.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Съвместни инициативи обсъдиха БТПП и Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки
Асоциацията е дългогодишен активен член на Палатата Още
Новият ни посланик в Мексико посети БТПП
Посланикът ще бъде акредитиран и за Белиз, Гватемала, Хондурас, Салвадор, Никарагуа, Коста Рика и Панама Още
Покана за участие в кръгла маса "Ролята на бизнеса и науката за планирането на средствата за модернизация на българската индустрия”
Инициативата е на Съвета по иновации към БТПП Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Закон за изменение на Закона за администрацията
Запазването на възнаграждения, които не са обвързани с постигнати резултати, крие риск от изкривяване на всеки модел на възнаграждения в публичния сектор Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия: Пътните такси трябва да са справедливи за всички водачи
Съгласно правото на ЕС схемите за пътни такси не бива да водят до дискриминация срещу чуждестранните водачи Още