Брой 7 (2013), 10-01-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА

НСИ: Търговията на дребно с битови стоки е нараснала с близо 15%, на годишна база


През ноември 2019 г. оборотът в търговията на дребно, без тази с автомобили и мотоциклети, нараства с 0.4% спрямо предходния месец. На годишна база увеличението е с 2.5%. Това показват публикуваните днес предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

За една година оборотът нараства при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 5.8%, и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 2.1%. Понижение е отчетено при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 6.4%.

По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 14.7%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 10%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 7.2%. Спад е регистриран при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - със 7.3%.

През ноември 2019 г. се наблюдава увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с нехранителни стоки - с 1.8%, и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.6%.

Намаление на оборота е регистрирано при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2.9%. В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-значително нарастване е отчетено при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 2.8%, и при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2.4%.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП представи възможности за подобряване дейността на висшите училища в България
На кръгла маса в Университета по хранителни технологии – Пловдив Още
БТПП предлага преводи и легализация на документи на повече от 20 езика
Организирано е комплексно обслужване на клиентите Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Старозагорската фирма Елфи-Тех предлага технология за производство на зелена енергия от въглищните централи
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Модулно обучение за брокери на недвижими имоти
31 януари – 23 февруари 2020, гр. София Още
ИКОНОМИКА
НСИ: Търговията на дребно с битови стоки е нараснала с близо 15%, на годишна база
РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ, СТРОИТЕЛСТВО
До края на 2025 година трябва да се извърши картографиране на сеизмичния риск в страната
КОНКУРСИ
Конкурс за корпоративна социална отговорност в България
Организиран от Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Още