Назад

От 21 декември Агенцията по заетостта ще приема заявления за безплатни обучения по дигитални умения


От 21 декември Агенцията по заетостта започва да приема заявления за предоставяне на електронни ваучери за безплатни обучения на работещи и безработни за придобиване на ключови компетентности – базово и средно равнище на дигитални умения. Това обяви днес министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова на пресконференция в рамките на националната конференция на тема „Дигитални умения за дигиталното десетилетие“, организирана от Министерството на труда и социалната политика. Тя представи мерките на МТСП за повишаване на знанията и уменията на работната сила заедно с ръководителя на управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ Цветан Спасов и заместник-изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Милена Георгиева.

Милена Георгиева даде по-подробна информация относно начина на кандидатстване за ваучери. Тя обърна внимание, че  това ще става единствено чрез подаване на електронно заявление за участие през сайта на Агенция по заетостта www.az.government.bg. „Всеки човек ще може да избере вида на обучението и доставчика, който го предоставя, както и дали ще учи онлайн или присъствено“, обясни заместник-изпълнителният директор на Агенцията по заетостта. На по-късен етап ще се предоставят и ваучери за включване в обучения за професионална квалификация и ключови компетентности, които ще се финансират по различни проекти на програма „Развитие на човешките ресурси“.

Обученията ще се финансират по Националния план за възстановяване и устойчивост. Целта е до средата на 2026 г. да бъдат обучени 500 000 безработни и заети, а 100 000 души, които са придобили самостоятелно своите дигитални умения, ще могат да се явят на изпит и да ги сертифицират.

Още полезна информация за ваучерите можете да намерите тук: https://prezi.com/view/j8o5nu5by5cPo8HBimwD/