Брой 140 (1898), 24-07-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Възможност за установяване на сърудничество с партньори от Пакистан


Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов проведе работна среща с временно управляващия посолството на Ислямска република Пакистан в София Маруан Алекс Аийаш. В срещата взе участие и Зулфикар Мехр, секретар в Посолството на Пакистан.

Целта на работната среща бе обсъждане на резултатите от Втората сесия на Българо-пакистанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, проведена в периода 20 – 21 май 2019 г. в гр. Исламабад.

Дискутирана бе и отправената към БТПП покана от Федерацията на търговско-промишлените палати на Пакистан за посещение с бизнес делегация през втората половина на 2019 г. Целта на визитата е подписване на Меморандум за разбирателство за създаване на Съвместен българо-пакистански бизнес съвет и провеждане на неговата учредителна сесия.

Маруан Аийаш определи като развити в Пакистан следните сектори: селско стопанство – производство на манго и ориз, текстилна промишленост, фармация и хирургически инструменти, спортни стоки и екипировка, информационни технологии, производство на кожени изделия, ръчно изработени сувенири и др.

Той сподели, че интерес за пакистанския пазар представляват българските череши, ядки и киселото мляко. Председателят на БТПП заяви, че потенциален сектор от взаимен интерес е машиностроенето в хранително-вкусовата промишленост.

Дискутирани бяха и редица други традиционни пакистански продукти, разходите за доставка на които да бъдат намалени, за да могат да се продават по-лесно на българския пазар.

Обсъдена бе и идеята за създаване на търговска база, като целта е да се използва благоприятното географско положение на България като най-близката до Пакистан членка на ЕС по суша за засилване на търговския обмен на азиатската страна с Европа.

Фирмите, които имат интерес за участие в смесения съвет и сътрудничество с партньори от  Пакистан, могат да се свързват с дирекция Международно сътрудничество и международни организации към БТПП на e-mail: m.markova@bcci.bg.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Писмо на АОБР до министъра на труда и социалната политика
Относно: Процедура за минимални осигурителни доходи (МОД) за 2020 г. Още
Възможност за установяване на сърудничество с партньори от Пакистан
Работна среща с временно управляващия посолството на Ислямска република Пакистан Пакистан в София Още
Засилване на икономическото сътрудничество между предприемачи от България и Иран
Икономическият съветник на Посолството на Ислямска Република Иран в София разговаря с Цветан Симеонов Още
НОВИНИ ОТ СТИВ
Промяна в регулацията, касаеща продажбите на вино в провинция Британска Колумбия, Канада
Веригите магазини за хранителни стоки с лицензи за продажба на местни вина, вече ще могат да предлагат и вносни вина, включително от ЕС Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Трета международна среща на върха за възобновяеми енергийни източници
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Хасковската търговско-промишлена палата взе участие в СОЗОПОЛСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2019 - ДИОНИСИЕВИ ДНИ
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейски корпус за солидарност
Стимулиращо преживяване за работодатели, които се чувстват социално отговорни и искат да дадат своя принос за обществото Още
СЪТРУДНИЧЕСТВО НА БАЛКАНИТЕ
Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Турция
Общо 23 проектни предложения започват своята реализация с осигуреното финансиране, а до дни ще бъдат подписани още 11 договора Още
ИНВЕСТИЦИИ И ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА
Фонд на фондовете избира трети фонд мениджър за инвестиции в стартъпи