Брой 218 (1230), 11-11-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

Връчиха наградите „Изобретател на годината” и „Иновативна фирма” - 2016


На 10 ноември Патентно ведомство на Република България и Съюзът на изобретателите в България връчиха наградата „Изобретател на годината” и „Иновативна фирма” в три категории:

В категория „Електротехника и електроника” бяха отличени Владимир Лазаров, Димитър Спиров, Захари Зарков и Людмил Стоянов за изобретениeто СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ИЗХОДЯЩА МОЩНОСТ НА ФОТОВОЛТАИЧНА СИСТЕМА.

В категория „Машиностроене и строителство” наградата получи екип от изобретатели -   Георги Тодоров, Борислав Романов, Константин Камберов, Величко Пейков и Николай Ганчев  за изобретението ВИБРАЦИОННО УСТРОЙСТВО ЗА ПРОБИВНИ РЪЧНИ ЕЛЕКТРОИНСТРУМЕНТИ С РЕЗОНАНСНО ДЕЙСТВИЕ.

В категория „Химия и биотехнологии” бяха наградени Емилия Миркова и Оля Караджова за изобретението: TRICHODERMA KONINGII OUD. ЩАМ 85   

За Иновативна фирма на 2016 г. бяха отличени две фирми:  „ЕЛ СТОМАНА“ ООД  - през последните 3 години  2013, 2014 и 2015 фирмата е подала 3 заявки за регистрация на полезен модел,  от които вече са регистрирани „УСТРОЙСТВО ЗА НАВИВАНЕ И БАНДАЖИРАНЕ НА РУЛОНИ”; и „ИНСТАЛАЦИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ТРЪБНИ МОДИФИКАТОРИ С ПРАХООБРАЗНИ ПЪЛНИТЕЛИ ЗА ИЗВЪНПЕЩНА ОБРАБОТКА НА СТОПИЛКИ ОТ ЧЕРНИ И ЦВЕТНИ МЕТАЛИ”.

Втората отличена фирма е  „АТРА  ЕКСПОРТ“  ООД, която има регистрирани 7 полезни модела за LED осветителни тела за улично осветление, градинско осветление, прожектори и  подобни, а през 2015г. има издаден патент за изобретение с наименование „УСТРОЙСТВО ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ТИПА ПРОВОДИМОСТ НА ПОЛУПРОВОДНИЦИ”

Двама учени бяха вписани в Златната книга на българските откриватели и изобретатели за цялостния им принос към техническите и естествените науки и изобретателската дейност.

Проф. д-р Анна Салджиева - работи в областта на генетиката, селекцията и семепроизводството на памука. Автор и съавтор на 10 сорта памук, утвърдени от ИАСАС и защитени със сертификати.

Проф. д-р инж. Любен Лаков - Работи по фундаментални и научноприложни разработки в областта на силикатите и труднотопимите неметални материали. Изобретател с 13 авторски свидетелства, 2 патента и 4 заявки за патент с подчертан икономически и екологичен ефект.

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с Грег О‘Конър, регионален търговски аташе към Посолството на САЩ
Разширяване на възможностите за сътрудничество - обмен на икономическа информация, промотиране на двустранни търговски връзки... Още
Покана за национален информационен ден „Нови възможности за финансиране на иновативни проекти на МСП"
Организира БТПП в партньорство с Министерството на образованието и науката на 15 ноември Още
17 ноември - правни консултации в БТПП
Корпоративно, търговско, административно и трудово право, извънсъдебно уреждане на спорове Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Подписан е меморандум за партньорство по инициативата „ROSEB”
Обхваща три гранични региона от Сърбия, Румъния и България Още
ИНВЕСТИЦИИ И ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА
370 млн.лв. инвестиции за развитие на градовете и културно-историческия туризъм
По линия на споразумение между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ Още
НСИ: Предприемачите очакват инвестициите през настоящата година да са с 15.2% по-малко
През 2017 г. с най-голям дял се очаква да бъдат инвестициите за увеличаване на производствения капацитет Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Връчиха наградите „Изобретател на годината” и „Иновативна фирма” - 2016
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство