Брой 200 (1711), 19-10-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Дискусия в Плевен по основните проблеми за икономическото развитие на региона

  

Българската търговско-промишлена палата и Търговско-индустриална камара - Плевен събраха представители на бизнеса от региона, на местните власти и медиите на дискусия за икономическото състояние и развитието на Плевенския регион.

На макроравнище можем да посочим България като страна на стабилност и постижения на бизнес средата, в сравнение с всички наши съседи. Това заяви в отговор на въпрос на БТА председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Той допълни, че България продължава на бъде страна с нисък държавен дълг, с добри финансови резерви и да отчита излишък в бюджета си, а не дефицит. Това е предпоставка за добър имидж на страната ни като място за инвестиции, подчерта той.

За съжаление, все още липсва електронно правителство, има наличие на бюрокрация и корупционни практики, посочи като част от проблемите Симеонов. Той прибави като проблем за бизнеса сериозната липса на квалифицирана работна ръка. Все повече има регистрирани като безработни, които използват слабостите на социалната система, за да отлагат започване на стабилна и надеждна работа, а това е дразнещо за бизнеса, подчерта той. "Тази система трябва да се реорганизира така, че всички слабости, които позволяват многократно ползване на помощи и обучение да бъдат премахнати. Има случаи дори бежанци, които са обучени и са започнали работа, а след това използват слабостите на системата и отново минават на финансови помощи", каза Симеонов.

По повод скока на инфлацията Симеонов коментира, че е имало ясна договорка на бизнеса с управляващите, че няма да се вдигат данъците този мандат, но от скоро е започнало повишаването им под една или друга форма. Това повишава парите в обръщение и повишава притесненията на бизнеса, че ще им се увеличат данъците и те се презастраховат като увеличават цените, поясни Симеонов. По думите му работодателските организации имат важни въпроси, които са на дневен ред. Първият е за определяне на механизъм за минималната работна заплата, вторият - за премахване на класовете, третият - премахване на задълженията на работодателите да плащат първите три дни от болничните, а четвъртият е за премахване на минималните осигурителни прагове. Това би отворило пътя за нормалните социални отношения, заяви председателят на БТПП.

За проблемите на региона говори Георги Русинов - изпълнителен директор на Търговско-индустриалната камара в града.

Позицията си представи подробно и кметът на Плевен Георг Спартански. Той акцентира на някои от основните проблеми за икономическото развитие като демографската катастрофа, лошата инфраструктура и забавянето на строителството на магистрала „Хемус”, липсата на дуална система в българското образование, което не може да отговори на настоящите нужди на бизнеса, и др. Кметът на Община Плевен подчерта отново, че никога не е делил инвеститорите на малки и големи, български и чуждестранни и че всеки е добре дошъл. Той припомни, че след две години и половина преговори и в конкуренция с още няколко български града крупната немска компания "Леони" избра именно в Плевен да построи новия си завод, разкривайки 2000 работни места.

 На срещата бяха представени и данни от анкетно проучване на БТПП сред фирми от Плевенския регион. Според тях бизнесът е удовлетворен от начина на провеждане на обществени поръчки от Общината и прозрачността на процедурата. Представителите на фирмите са доволни и от администрацията, като посочват, че услугите се извършват на „едно гише”, бързо, качествено, както и по електронен път.  

Споделени бяха примери на добри практики, реализирани съвместно с местната власт, както и разработените от БТПП нови услуги за фирмите.
 
НОВИНИ ОТ БТПП
Дискусия в Плевен по основните проблеми за икономическото развитие на региона
Сред тях са лошата инфраструктура, забавянето на магистрала „Хемус”, професионалното образование... Още
Информационни дни по агропредприемачество се проведоха в страната
По линия на проекта на БТПП AGROINNOECO Още
Обучение “Защита на данни – капаните при приложението на GDPR“
23 октомври 2018, в БТПП Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Първо заседание на Консултативния съвет към Бургаската търговско-промишлена палата
Съветът ще подготвя становища и предложения, свързани с развитието на региона Още
Информационна среща в Стара Загора за работодатели относно наемане на чужденци
26 октомври т.г., без такса участие Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Публикуван е софтуер, с който може да се провери дали касовият апарат подлежи на доработка
Съгласно последните промени в Наредба № Н-18 Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Проучване на общественото мнение показва, че европейците оценяват ЕС повече от всякога
60% от българите смятат, че страната ни е спечелила от членството си в Европейския съюз Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Научна конференция с международно участие „Демографски предизвикателства и политики"
14-15 ноември 2018 г. в София Още