Брой 125 (2131), 02-07-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Кръгла маса в Пловдив, посветена на финансиране на проекти на старт ъпи и МСП в индустриятаВ  Търговско-промишлена камара - Пловдив, по инициатива на Съвета по иновации при БТПП, се състоя  кръгла маса на тема:Иновативни подходи за финансиране на проекти на старт ъпи и МСП в индустрията, в т.ч. в IT сектора, чрез национални и европейски финансиращи програми за МСП“. Тя бе открита от Добрина Проданова, председател на камарата, и модерирана от доц. д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации при БТПП и член на УС на БТПП.

Във встъпителната презентация на тема „Актуални възможности за финансиране чрез ЕСИФ и други фондове и програми“ Камен Стратиев от Областния информационен център, гр. Пловдив направи обзор на актуалните, отворени за кандидатстване схеми към средата на т. г., както и на тези, които ще бъдат отворени до края на настоящия програмен период (края на 2020 г.).

Иван Жабински, съсобственик и управител на старт ъп „Елбул“, изнесе презентация на тема: “Инфраструктура - старт ъп компания „Елбул“ в сферата на електромобилността“. Представен бе най-добрият софтуер за зарядни станции у нас, който вече се е наложил в развитите страни от ЕС, както и обзор на пазара у нас на зарядни станции за електромобили.

Ангелина Тодорова, директор „Координация“ при Фонда на фондовете представи своя доклад на тема: „Нови финансиращи схеми, одобрени от Фонда на фондовете“. В нейния доклад бе очертано как се финансират старт ъпи чрез финансови инструменти.

В следващия доклад доц. Йосиф Аврамов очерта перспективите за участие в европрограмите на представителите на малкия и средния бизнес и на старт ъпите в частност чрез финансови инструменти в последните десетина години, като акцентира на актуалните схеми през оставащите шест месеца до края на настоящия програмен период 2014-2020 г. Презентацията му бе на тема: „Използване на финансовите инструменти от старт ъпите и ролята на Съвета по иновации при БТПП за прилагането им. Представяне на специализацията в НБУ „Финансов мениджмънт за старт ъпи“ към магистърската програма „Финанси“.

Извън предварително обявената програма презентации направиха:

  • Чавдар Каменаров - представяне на неговия патент в областта на използването и прилагането на брауновия газ, с който той е спечелил проект по ОПИК и е изработил действащ прототип.
  • Александрина Маринова, мениджър на фирма „КЪПФИ“ -  производство на екологични чаши за кафе от брашно, преработено във вид на вафлена кора (чашите от вафлени кори се използват в Народното събрание).

В дискусията след форума се включиха: Стефан Ставрев от фирма „TRI Soft“; Суат Али от фирма „Сумер - 2010“  (хранително-вкусова промишленост); Ива Мачева от „Емина 28“ ЕООД; Диляна Герджикова от фирма :”Applied Tehnologi”; Катерина Мекерева от „Катириал Компакт“ ООД; Николай Чалъков от „ИНЧ Фриго“ ЕООД  и др.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Покана за онлайн среща на Евроклуба, 8 юли 2020 г.
Приоритетите на Германското председателство на Съвета на ЕС - във фокуса на срещата Още
В подкрепа на българо-турските икономически отношения
Партньорство с Българо-турската търговско-индустриална камара Още
Европейска среща на световните търговски центрове
Обсъждане на приоритетите на организацията в контекста на дигиталната глобализация Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Кръгла маса в Пловдив, посветена на финансиране на проекти на старт ъпи и МСП в индустрията
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Виртуално изложение „Произведено в Беларус“
Под егидата на Беларуската търговско-промишлена палата Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ТРУД И ЗАЕТОСТ
МТСП стартира три мерки за запазване на работните места и намаляване на безработицата
Нов проект на Агенцията по заетостта ще осигури заетост на 70 000 безработни
Работодателите могат да подават своите заявки по електронен път Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Въвежда се единна по-ниска такса за новата обединената процедура по задължителна оценка на въздействието върху околната среда
От 1 юли е-търговците, избрали алтернативен режим на отчитане на неприсъствени плащания, подават онлайн информация в НАП
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Списък на стоки, ограничени за износ от Азербайджан
СТИВ - Баку Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия представя Европейската програма за умения
За постигане на устойчива конкурентоспособност и социална справедливост Още