Брой 142 (2148), 27-07-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

Икономистите на БАН представиха съвместен проект с Корея за създаване на системи за ранно предупреждение на кризи


Международна онлайн конференция по проекта за създаване на системи за ранно предупреждение на кризи по Програмата на корейското правителство за споделяне на опит проведе Институтът за икономически изследвания при Българската академия на науките, съвместно с Министерството на икономиката.

Конференцията бе открита от директора на Института проф. Александър Тасев, като в нея участваха Н. Пр. посланикът на Република Корея у нас Джънг Джингю, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, председателят на НСИ Сергей Цветарски, експерти от министерствата на икономиката, на финансите и на труда и социалната политика, както и представители на Българската банка за развитие и на академичните среди.

Това е трети проект на Института с правителството на Корея, който има за цел да се създадат системи за ранно предупреждение за кризи, особено в период, когато икономиките започнаха да се забавят, а рисковете от рецесия нарастват. Ръководител на проекта от българска страна е проф. Даниела Бобева.

„Уникалното в него е, че за първи път разработваме системи за ранно предупреждение на секторна основа. Историята и теорията показват, че кризите са различни, а тяхното предсказване е все по-трудно – нещо, което кризата с пандемията от COVID-19 категорично потвърди. Към натрупването на макроикономически дисбаланси като основен фактор за кризите, трябва да се добавят и външни неочаквани шокове, към които отворените икономики са силно уязвими. Създаването на гъвкави икономики, способни да се приспособяват и политики, които да подпомагат устояването на рисковете, остава не само академично, но и политическо предизвикателство“, заяви директорът на ИИИ при БАН проф. Александър Тасев при откриването на конференцията. И добави, че с получените резултати по проекта е направена крачка напред за създаване на инструменти за мониторинг и ранно предупреждение за значими рискове, които могат да доведат до секторни кризи, които от своя страна да ерозират икономическата стабилност, ако не се вземат съответните навременни мерки.

Конкретно по проекта, като резултат от неговото изпълнение са създадени три инструмента – модели за ранно предупреждение за натрупване на дисбаланси и рискове от кризи в три важни икономически сектора – тези на недвижимите имоти, на суровините и на трудовия пазар. Те ще се захранват с данни на 6-месечна база и ще подпомагат министерствата за провеждане на политики за предпазване от кризи.

При разработването на системите за ранно предупреждение на секторна основа е използван успешния опит на Република Корея с отчитане и на българските национални специфики. Очаква се чрез сътрудничеството с министерствата на икономиката, на труда и социалната политика и на финансите резултатите от проекта да се внедрят в администрацията и да подпомогнат управлението на икономиката у нас.

„Проектът е изключително важен и за нас, защото повишава експертния капацитет на Института в една сложна академична материя, която е призвана да служи на икономическата политика“, подчерта проф. Тасев по време на конференцията.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
АОБР: Пореден грабеж в българската енергетика ?
Вредна сделка с последствия за всеки краен потребител на електроенергия – битов и индустриален Още
БГ Баркод: суровини за цялата хранителна индустрия
„Биофлейвър“ ЕООД с най-много въведени продукти за седмицата 13-17 юли в електронния каталог БГ Баркод Още
Проект ERIAS - примери за положителна интеграция на пазара на труда
Красотата на природата и приветливостта на хората задържат Кристина Паркър в България Още
НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА БТПП
Италенерджи ЕООД внедри ресурсна система при производство на пчелни рамки
Автоматизация и проследимост на производствения процес Още
ТУРИЗЪМ
ЕК одобри субсидирането на туроператорите за чартърните полети
Задължително условие за прилагане на антикризисната мярка, насочена към подпомагане натуризма Още
АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Дейност и състояние на нефинансовите предприятия при условията на извънредно положение и последвалата епидемична обстановка през юни 2020 година
Икономистите на БАН представиха съвместен проект с Корея за създаване на системи за ранно предупреждение на кризи
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Общинските данъци тръгват рязко нагоре през 2020 г.
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ
Международната организация на работодателите проведе дигитална конференция за търговия и заетост
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Мерки за капиталовите пазари в подкрепа на възстановяването на Европа
Част от цялостната стратегия за възстановяване от кризата Още