Брой 73 (2328), 15-04-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ

Отворен е приемът за програмата за растеж на Еndeavor – Dare to Scale 2021


От 12 април 2021 г. е отворен приемът за Еndeavor - Dare to Scale – четиримесечна програма за растеж, насочена към предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на развитието си и разрастват дейността си.

Програмата се организира от българския офис на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor, с основен партньор Пощенска банка и подкрепата на Софтуер Груп, и Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия (ИАНСМП). Изданията на Dare to Scale през 2019 г. и 2020 г. грабнаха наградата за „Най-добра акселераторска програма“ на Централноевропейските стартъп награди CESA за България.

За Dare to Scale могат да кандидатстват предприемачи от всички сфери на икономиката и от всички региони  в България. Условието е да имат вече доказан продукт или услуга на пазара, да са реализирали оборот от поне 200 000 лв. за 2020 г., броят на служителите да не надвишава 150 души, и най-важното – бизнесът им да e с потенциал за глобален растеж. В програмата могат да участват както утвърдени компании, работещи от години, така и такива, които са стартирали сравнително скоро. Кандидатстването става на този линк до 30 април 2021 г. Кандидатствалите компании ще преминат през селекционен процес, в който ментори и бизнес лидери от мрежата на Endeavor ще селектират финалните участници.

Продължителността на Dare to Scale е четири месеца – от м. септември до м. декември 2021 г. Подобно на предходното издание, организаторите предвиждат и тази година програмата да е хибридна – физически събития в София и виртуални такива, когато е необходимо.  Основателите на компаниите ще имат възможността да участват в  специализирани обучения в четири основни области: управление на организацията, маркетинг, продажби, бизнес планиране и набиране на капитал. Всяка компания ще има назначен индивидуален ментор от мрежата на Endeavor, който ще провежда регулярни срещи с основателите и ще ги подпомага със своята експертиза. Участниците ще могат да се включат във физически и виртуални събития, по време на които да обменят опит и да се запознаят с основите играчи в предприемаческата екосистема. Програмата ще приключи с финалното събитие Demo Day, по време на което участниците ще презентират бизнесите си пред жури от утвърдени бизнес лидери. Подробна информация за програмата е налична тук.

В миналогодишното издание на Dare to Scale участие взеха 12 компании, които преминаха през обучения, менторски сесии, водени от предприемачи и експерти като създателите на Telerik – Васил Терзиев и Светозар Георгиев, основателят на Telelink – Любомир Минчев, и сайт мениджърът на Uber – Александър Попов. На Demo Day през 2020 г., компанията RPA беше наградена за участието си с инвестиция от 200,000 евро от партньорската организация F27. В продължение на участието си в Dare to Scale, компанията Out2Bound придобива нов клиент, с който започват работа по мащабен проект, както и установява ключови контакти в Румъния за предстоящо откриване на офис в съседната държава. От началото на програмата през 2019 г., компаниите са получили общо над 150 менторски часа.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
В БТПП бяха представени условията за правене на бизнес в Куба
Онлайн форум с подкрепата и участието на посланиците на двете страни Още
Виртуална конференция с фирми от Брянска област
Организирана от Търговското представителство на Руската Федерация Още
Индивидуално обучение по GDPR
Съобразено със спецификата на конкретната организация/дружество, типовете данни и тяхното обработване Още
GS1 HEALTHCARE SUMMIT 2021, организирано от Международната организация GS1, онлайн, 20-22 април 2021г.
Бъдещето на стандартите за здравеопазване Още
50 години от внушителното българско национално участие в "ЕКСПО’70", Осака
Сега българският бизнес гледа с оптимизъм и нови идеи към ЕКСПО’2025, отново в Осака Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
Общо, към днешна дата, 241 оферти в базата данни на БТПП Още
ДОХОДИ И ЖИЗНЕН СТАНДАРТ
Доходи, разходи и потребление на домакинствата през 2020 година
Доходът от работна заплата се увеличава с 5.3% спрямо 2019 г., а в сравнение с 2011 г. - 2 пъти Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Отворен е приемът за програмата за растеж на Еndeavor – Dare to Scale 2021
Кандидатстването е до 30 април 2021 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК се готви да мобилизира средства в размер до 800 милиарда евро за финансиране на възстановяването
Европейската комисия представя нова стратегия за борба с трафика на хора
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Онлайн дискусия "Каква е цената на успеха – достъпни решения за ускорение на бизнеса“
20 април, 15 часа Още