Брой 170 (2176), 03-09-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Проектът FENIX- Първата обединена мрежа за обмен на данни по основните 9 логистични коридора в Европейския съюз

GS1 България информира членовете на БТПП, че консорциум от 43 компании и организации работят заедно за изграждането на първата  обединена мрежа за обмен на данни, която да координира информационния поток от дейността на логистиката и транспорта във водещите транспортни коридори в Европа.

Проектът е финансиран от Европейския съюз в размер от 30 милиона евро и се ръководи от GS1 Германия. Участват още 6 GS1 Национални организации, които са се доказали на европейско ниво по отношение на стандартизацията и оперативната съвместимост в тази сфера. Именно настоящата липса на оперативна съвместимост и мрежа за обмен на информация между веригите за доставки и логистиката, са основната пречка за по-добрата ефективност на транспортните и логистичните процеси в европейската транспортна мрежа.

Тези, които работят в логистиката, ежедневно се борят с безбройни ръчни вписвания, хартиени ЧМР бланки, хартиени документи за пратки и митнически декларации, които отнемат време. Закъснели и празни контейнери/камиони, дълго изчакване на граничните пунктове и липса на прозрачност при транспортирането на опасни товари също са част от проблемите, които се пораждат от липсата на единен език за комуникация между сложните системи, по отношение на неутрални, оперативно съвместими стандарти. Целта на проекта FENIX* е да осигури максимална оперативна съвместимост между вече съществуващите логистични системи и новите такива. Това ще позволи на различни цифрови системи да се свързват гладко и да хармонизират услугите, които предлагат, което ще доведе до оптимизирани транспортни операции в цяла Европа.


„Глобалният език на бизнеса GS1 може да помогне да се свържат сложните системи една с друга, по един умен начин и да превърне данните в ценна информация. За сектора на транспорта и логистиката в Европа това е крайно необходимо и аз се радвам, че ще помогнем на бизнеса да стане по-ефективен и устойчив, в полза на потребителите и самата планета“- казва ръководителят на проекта Sandra Wagner, GS1 Германия.  Zharko Vasilevski, ръководител проекти на Монделийз и на контролен център по товарите, добавя: „Стандартите GS1 имат важна роля в иновацията на FENIX, насърчавайки оперативната съвместимост в Mondelēz с цел да се свържем безпроблемно с други участници в логистиката и транспорта в цяла Европа.“
 

Участниците в проекта са някои от най-успешните в този сектор, като например Air Cargo Belgium (ACB), ATOS, Bilbao Port, CERTH, European Shippers Council (ESC), Interregional Alliance for the Rhine-Alpine Corridor (EGTC), Kühne & Nagel, италианското и гръцкото министерство на инфраструктурата, Mondelez International, Procter & Gamble, the Alps-Adriatic, Rheinhäfen and TX Logistics, заедно с управителя на Ertico-ITS.

Тези, които ще спечелят най-много от проекта FENIX, са участниците в европейската логистична общност като спедитори, доставчици на логистични услуги, доставчици на инфраструктура за мобилност, градове и власти. До края на проекта, през април 2022 г., обединената мрежа за обмен на данни в транспортния и логистичен сектор, трябва да е достъпна за всички заинтересовани страни в ЕС.
 

Повече информация за проекта можете да намерите на: www.fenix-network.eu
или се свържете с Й. Топалска, експерт в GS1 България на yordana.topalska@gs1bg.org и тел. +359 2 811 76 11.

----------------------

* FEderated Network of Information eXchange

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Заместник-ръководителят на посолството на Нидерландия на среща в БТПП
Обсъждане на идеи за развитие на икономическото сътрудничество между двете страни. Още
Проектът FENIX- Първата обединена мрежа за обмен на данни по основните 9 логистични коридора в Европейския съюз
В интерес на европейската логистична общност - спедитори, доставчици на логистични услуги и на инфраструктура за мобилност Още
Покана за уебинар на тема „Decision lessons from a pandemic“
17 септември 2020, 16.00 ч. Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Втора партньорска среща по проект „INCLUDE“
Търговско-промишлена палата - Враца е партньор по проекта Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Приходи на нефинансовите предприятия от износ по общини за 2018 г.
Автор: Институт за пазарна икономика Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Глобяват заведения заради 9% ДДС на храната за вкъщи
Ресторанти и заведения за бързо хранене допускат отклонение от законовия ДДС режим Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Наредба регламентира свързването на имотния регистър, кадастъра и редица информационни системи
Облекчаване на административната тежест за бизнеса и гражданите Още
Правителството одобри проект на нов Закон за виното и спиртните напитки
Регулиране на обществените отношения, свързани с условията и реда за производство, преработка, търговия и контрол Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ
Списък на достъпни онлайн семинари за справянето с КОВИД-19, предоставен от посолството на Р Корея в София
Мерки и политики за справянето с влиянието на коронавируса в различни сфери Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Огромен срив на индийската икономика
Спад от -23.9% на БВП за първо тримесечие на финансовата 2020-21 г. (април-юни 2020 г.) Още