Брой 16 (776), 24-01-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Силистренската палата участва в обсъждане на състоянието на образованието и план-приема за учебната 2015/2016 г.

В началото на тази седмица, както всяка година, Силистренската търговско-промишлена палата, участва в заседание на Областния съвет  за тристранно сътрудничество. Основната тема бе план-приемът за учебната 2015/2016 г. в област Силистра.

Районната инспекция по образованието РИО представи подробна информация за актуалния брой учащи се на територията. Предложението на РИО за броя паралелки в общините Тутракан, Дулово, Ситово, Главиница, Кайнарджа бе прието без дебат и възражения, защото там разполагат с необходимия брой деца за попълване на паралелките, но положението в гр. Силистра е сложно.

Като следствие от демографските процеси, обезлюдяването  и силното обедняване на региона стремително намалява броят на учащите. В сравнение с 2007/2008 г. понижението е почти 38% след 7-ми клас и около 56% - след 8-ми клас. Като резултат се наблюдава оспорвана борба между училищата, някои от които са пред отпадане от системата.

Очакванията за следващата учебна година    са след 7-ми клас да кандидатстват между 35 и 40% от завършващите, което поставя на дневен ред въпроса за преструктуриране на училищата. 

Наблюдава се увеличение на броя кандидатстващи за изучаване на професии в задочно обучение, което навежда на мисълта, че специалности като „Електрообзавеждане на производството”, „Машини и съоръжения за химическата и хранително-вкусовата промишленост”,”Производство на облекло”, Изолации в строителството”,”Бояджийски работи”, „Растителна защита”, „Земеделец”, „Автотранспортна техника” и др. подобни, са най-често търсени в момента на пазара на труда.

Силистренската палата, като партньор в Съвета за тристранно сътрудничество, изрази опасения, че работодателите са все по-неудовлетворени от компетенциите на новото поколение, постъпващо на трудовия пазар -  липса на заинтересованост, практически знания и желание за усъвършенстване.

Притеснителен е и фактът, че професиите в строителството - традиционно добре заплатени, също са малко желани. Професионалисти по студена обработка на металите и компютърни програмисти за по-съвременните машини за обработка отдавна са „лукс” за работодателите в областта, което силно капсулира и този бизнес.

В страната предстои въвеждането на дуалното обучение, но дали изобщо ще се включат фирмите главно зависи от условията, които ще бъдат предложени. Може да се окаже, че учащите се по този начин няма да намерят къде да практикуват. Възлагат се известни надежди и на защитените професии, но доколкото и там все още няма окончателна яснота, работодателите не могат да разчитат и на тях.

НОВИНИ ОТ БТПП
Новият генерален консул на България в Дубай посети БТПП
Арабски фирми имат интерес към българска минерална вода и млечни продукти Още
Кариерен център - София проведе Ден на отворените врати
Индивидуални консултации с цел успешно представяне при кандидатстване за работа Още
Покана за бизнес срещи и развитие на партньорство по време на Хановерския панаир
15-16 април 2015 г., Хановер, Германия Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Силистренската палата участва в обсъждане на състоянието на образованието и план-приема за учебната 2015/2016 г.
Работодателите изразяват тревога от липсата на базови и практически компетенции в младите хора Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция
Информация от Търговската секция при Посолството на Република Турция у нас Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Министерство на финансите публикува предложения за промени в КСО и в Закона за Сребърния фонд
Основа за провеждане на дискусия и широк обществен дебат по въпросите на пенсионната система Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Анализ на промените в чл. 118 от Закона за данък върху добавената стойност, в сила от 1 януари 2015г.
Разработена е стратегия за предотвратяване укриването на данъци при доставките на течни горива; приложен е анализ на въздействието от промените Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Награди "Изобретател на годината 2014" и "Иновативна фирма на 2014 "
Отличени са изобретения, свързани със здравето на човека и природата, със сигурността и индустрията Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Аукциони в Киргизстан
За право на ползване на находища за добив на въглища Още