Брой 210 (1222), 01-11-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Бизнес мисия на Търговско-промишлена палата - Стара Загора в гр. Твер, Русия


От 24 до 27 октомври бизнес делегация с представители на фирми от Старозагорския регион, водена от председателя на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов, посети историческия град Твер, с над 500 хил. жители, при 1,5 млн. жители на Тверска област.

На 25 октомври, в модерния комплекс Оснабрюк, се проведе среща с представители на малки и средни фирми от Тверския регион. Павел Волков от РИЦ на Тверска област и Владислав Шориков, председател на Тверската търговско-промишлена палата, представиха областта като един от водещите и бързоразвиващи се икономически региони на Русия, със сериозен ръст на чуждестранните инвестиции, а присъстващите руски предприемачи споделиха пред българските си колеги свои успехи и проблеми.

Олег Стоилов представи икономическия и инвестиционен потенциал на България и на Старозагорски регион, като обърна внимание на възможностите за развитие на търговски и кооперационни отношения между фирми от двата региона. Другите български участници в делегацията също представиха своите фирми. Катерина Русакова и Снежина Байкова от представителствата на EEN в Твер и Стара Загора споделиха своя опит от работата на европейската мрежа в подкрепа на бизнеса. Последваха ползотворни двустранни срещи и разговори между руските и български предприемачи, за което съдействаха студенти от Великотърновския университет, които бяха на стаж в Тверския държавен университет.  

На 26 октомври, в голямата заседателна зала на правителството на Тверска област, българската делегация участва в голям форум за стартиране на втория етап на международен проект „Защита на правата на предприемачите от корупционни практики в Руската Федерация“. Проектът е по програма на Съвета на Европа. На форума присъстваха и взеха отношение по темата официалните лица: Губернатора на Тверска област, представителя на Президента на Руската  Федерация по защита на правата на предприемачите, прокурора на Тверска област и ръководителя на  Програмния Офис на Съвета на Европа в Руската  Федерация. На форума присъства като ключов участник българинът Иван Коеджиков, ръководител на Департамента по противодействие на престъпността към Генерална дирекция по правата на човека в Съвета на Европа, с когото старозагорската делегация имаше удоволствието да се срещне. Последва отчет на първия етап от проекта, на който бяха представени обобщени резултати и интересни казуси.  

Представителите на старозагорския бизнес посетиха две машиностроителни предприятия. Те се запознаха с производствения процес и произвежданата продукция, която би могла да бъде обект на кооперационно партньорство със старозагорски фирми и да се реализира включително на трети пазари.    

Проведената среща с Председателя на Градската Дума на Твер Александър Корзин премина в топла атмосфера. Оказа се, че Корзин познава добре България, вярва, че има възможност за възстановяване и развитие на икономическите и търговски отношения между Русия и България, които са в историческия си минимум през последните години, но за това трябва да се работи активно. Тверският градоначалник показа много добри познания за местния бизнес и разказа за техния добър опит за координация на ръководителите на предприятията и градската администрация под формата на икономически съвет. Той прояви сериозен интерес към уникалната технология на казанлъшката фирма „Строителна механизация“ за безразрушителен ремонт на подземни комуникации, която може да намери широко приложение в град Твер. Господин Стоилов подари на администрацията на Твер картина с монумента „Бранителите на Стара Загора” и Самарското знаме.

В резултат на бизнес срещите през двата дни бяха установени множество контакти между български и руски фирми, част от които бяха скрепени със споразумения за партньорство.

От страна на тверския бизнес бяха заявени интереси към партньорство в агросектора, машиностроенето, хидравликата, хранителния бранш, туризма, образованието и др. Също така бяха заявени интереси за кооперирани производства и изграждане на съвместни предприятия. Hа всички руски фирми и организации, заявили интерес за работа с български партньори, ТПП Стара Загора ще съдейства да бъдат намерени насрещни интереси.

Старозагорските участници в бизнес мисията се обединиха около мнението, че въпреки сложните в момента икономически отношения между Русия и България, има голям потенциал за развитие на взаимноизгодно икономическо и търговско сътрудничество, за което ще помогнат подписаните споразумения за партньорство и установените лични контакти.

НОВИНИ ОТ БТПП
По повод Деня на народните будители БТПП отличи студенти за научни постижения
БТПП поздравява своите членове и партньори с празника на просветителите, книжовниците Още
Среща-дискусия с кандидат-президента ген. Румен Радев
С участието на членове на УС на БТПП и на управителните органи на Регионалните търговско-промишлени палати Още
Запознаване на бизнеса с новите схеми по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“
Процедури „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения” и „Изграждане и развитие на центрове за компетентност” Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Бизнес мисия на Търговско-промишлена палата - Стара Загора в гр. Твер, Русия
Установени са множество контакти между български и руски фирми, част от които са скрепени със споразумения за партньорство Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Стратегия за управление на държавния дълг за периода 2017-2019 г.
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
НАП пуска нови е-услуги от 1 ноември
Значително облекчаване на обмена на информация между административните органи; по-бързо и качествено обслужване на граждани и фирми Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
България отново може да изнася живи свине за европейския пазар след 10-годишна забрана
България представи гаранции и доказа силен и надежден контрол върху здравния статус на домашните животни Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в Международен панаир за мебели и обзавеждане IMM COLOGNE 2017
16-22 януари 2017, гр. Кьолн, Германия Още