Брой 37 (2043), 21-02-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Институции и работодатели от Стара Загора обединяват усилия за задържане и привличане на кадриТърговско-промишлена палата - Стара Загора в партньорство с областната администрация работят по проект за повишаване на гражданското участие за формиране на публични политики за задържане и привличане на работна сила. Той е финансиран по Оперативна програма Добро управление. На 20 февруари беше създадена Пилотна комисия, която се състои от социалните партньори, представители на бизнеса и на гражданския сектор и има за цел да обобщи събраните мнения и препоръки, да оформи предложения за формиране на политики и мерки за задържане на хора в България и връщане на заминалите зад граница.

Това стана ясно на пресконференция, в която участваха областният управител на Стара Загора Гергана Микова, председателят на Търговско-промишлена палата Олег Стоилов, заместник-председателят на Палатата Красимира Соколова, началникът на Регионално управление на образованието Татяна Димитрова и изпълнителният директор на Прогрес АД Славин Янакиев.

До момента са проведени две фокус групи - с бизнеса и с представители на неправителствени организации. Анкетирани са над 500 компании в цялата страна и 2003 граждани за причините, които принуждават хората да напуснат страната и са събрани мненията им дали според тях тези недостатъци могат да бъдат променени.

Основните причини, според представителите на бизнеса, които водят до напускане на хора от страната, са липса на сигурност и защита; липса на законност и справедливост. Над 50% от анкетираните смятат, че това може да бъде променено - каза Красимира Соколова. Тя добави, че над 80% от анкетираните работодатели биха увеличили работните заплати. Около 50% от анкетираните граждани са на възраст между 18 и 40 г., 80% са с висше образование. 22% са посочили, че биха напуснали България, заради ниско заплащане и липса на възможности за професионално развитие, и нямат особени очаквания, че това може да се промени.

Надяваме се този проект да допринесе за това Стара Загора да стане град на младите хора и да бъдат привлечени необходимите за бизнеса кадри - каза в заключение Красимира Соколова.

Този проект е ползотворен за всички нас и затова обединяваме усилията си. Трябва да работим в посока, която помага на учениците, които няма да учат във висши учебни заведения, да имат добра професионална подготовка и да останат тук - каза началникът на Регионално управление на образованието Татяна Димитрова.

На заседанията на Пилотната комисия ще се обсъждат мерки, препоръки и предложения, които да постигнат основната цел на проекта. Те ще бъдат представени на два форума и ще бъдат внесени в съответните институции.

В рамките на проекта е създадена и онлайн платформа.

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на АОБР относно Проект на ЗИД на Закона за ограничава на изменението на климата
Настоява се за запазване на първоначално предвидения срок на прилагане на компенсаторната схема Още
GS1 Глобален форум: Структурираните и споделени данни са новият петрол
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Институции и работодатели от Стара Загора обединяват усилия за задържане и привличане на кадри
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Форум "Наука за бизнес: Иновациите са тук"
10 март, 10 часа, Иновационен форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк Още
IX Европейски форум за социално предприемачество
26 - 29 март 2020 г., Международния панаир – Пловдив Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Агенцията по заетостта проучва нагласите на търсещите работа за включване в обучения
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Регистрация за работа в ЦАИС ЕОП след 1 април 2020 г.
Промяна в модела на възлагане изисква предварителна регистрация в Системата Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ
Нови правила за мониторинг на движението на лекарствени средства в Русия
Информация от Търговското представителство на Руската федерация в България Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network