Брой 188 (1452), 03-10-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Планът за инвестиции, растеж и заетост - перспективи в Бургаския регион


Европейски информационен център „Европа директно“ – Бургас и приемната структура – Бургаската търговско-промишлена палата, проведоха информационен семинар на тема „Планът за инвестиции за Европа“ за представителите на фирми и организации от сектори, важни за развитието на Бургаски регион. На семинара бе представена основната идея на Плана на Европейската комисия и конкретни финансови инструменти, от които бизнесът може да се възползва за своето развитие.

Председателят на Бургаската търговско-промишлена палата  Цанко Иванов приветства участниците.

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия Огнян Златев заяви, че България е в тройката на страните от ЕС, които се възползват от възможностите по плана Юнкер и  няма дискриминиране или географски ограничения за това кой може да кандидатства. Пример за това е и сключеният от „Олива” АД договор за 31 млн. евро за разширяване на производството на олио в Белослав, до Варна. Златев каза още, че СиБанк е една от първите, подписали споразумение с Европейската инвестиционна банка и с Европейската комисия за работа по Плана Юнкер, чието действие ще бъде продължено с още 2 години след мандата на ЕК.

Ръководителят на „Европа директно” – Бургас Радко Дренчев направи презентация, в която бяха разяснени механизмите на Плана, участващите институции, сроковете на действие, размерите на средствата, ангажирани в него, и конкретни финансови инструменти.

Милена Вълчева, регионален мениджър за МСП на СиБанк, информира, че към семейството на КейБиСи – най-голямата банково-застрахователна група в Европа, към която принадлежи и СиБанк, отскоро се е присъединила и ОББ.

Д-р Кирил Величков, ръководител отдел „Европейски проекти и финансови инструменти” на КейБиСИ, разясни, че финансовите инструменти, подобни на InnovFin, са 25 на брой и съставляват близо 50% от портфейла на СиБанк. Успехите по програмите Jeremy и COSME я класират на 9-то място в Европа по усвояемост на средства от ЕИБ.

Таня Читадзе от „Тама-М” сподели личен опит по получаването и усвояването на кредит по COSME от СиБанк и увери аудиторията, че процедурата до одобрение се преминава до дни и не се изисква нищо повече от документите, които обичайно фирмите представят пред НАП.

В последвалата дискусия стана ясно, че няма пречки да кандидатстват за финансиране и чужди граждани, регистрирали фирма в България. Оформи се заключението, че като цяло финансирането с кредити по Плана за Европа процедурно е много по-облекчено от грантовото финансиране на всички етапи – получаване, усвояване и след приключването на проекта.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Покана за участие в Българо-руски инвестиционен форум, 19-20 октомври в БТПП
Съпътстван от семинар „Нов Митнически кодекс на Евразийския икономически съюз - в сила от 1 януари 2018 г." Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Планът за инвестиции, растеж и заетост - перспективи в Бургаския регион
Конкретни финансови инструменти, от които бизнесът може да се възползва за своето развитие Още
ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Откриха нов граничен пункт с Румъния
Проведе се съвместно заседание на българското и румънското правителство Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Започна набирането на проекти за финансиране по „Красива България“ за 2018 г.
Документи могат да се подават до 15 януари 2018 г. Още
Проект на индикативна годишна работна програма по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2018 г.
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Делова мисия в Татарстан, 25-28 октомври 2017 г.
Семинар „Хоризонт 2020: Инструмент за финансиране на МСП – Работна програма 2018-2020“
10 октомври 2017 г. в ИАНМСП Още