Брой 105 (2360), 07-06-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Център на ЕС от ново поколение „ЕВРОПА ДИРЕКТНО“ е открит в Благоевград



Откриващото събитие на тема „Пандемия! Пренареждане на приоритетите. Европейският план за възстановяване от кризата“ събра представители на институции, граждански организации, медии,  европейски мрежи и центрове от Благоевградска област. Официални гости на събитието бяха Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на ЕК в България, Ясен Попвасилев, кмет на Община Благоевград, и Любица Томова, изп. директор на Сдружението на югозападните общини.

„Европа директно“ – Благоевград не е нов център, ние работим на територията на областта от 2008 г., каза на откриването Красимира Хаджикосева, ръководител на центъра. Целта ни винаги е била една – да бъдем връзката между гражданите и европейските институции. Но през новия петгодишен мандат ние имаме нови задачи – да поддържаме гражданския диалог за жизнеспособен ЕС, да правим смисъла на европейските политики по-осезаем, по-близък до ежедневието ни, защото в крайна сметка това е тяхното предназначение – да правят живота ни по-добър“.

Председателят на Търговско-промишлената палата - Ромео Шатев, призова за гражданска активност. „В работата си ние разчитаме на гражданския глас, на активното отношението на хората по даден проблем, защото, за да имаме изисквания към институциите, независимо дали са европейски или национални, трябва преди това да дадем ясен знак какво очакваме от тях и какво няма да търпим“.

„Реформи и експертиза - това са градивните елементи на Плана за възстановяване и устойчивост на Европа за всяка държава членка“, каза Цветан Кюланов. „ Националният план за възстановяване е публикуван, включително последната му работна версия.  Той все още е чернова. Затова всички заинтересовани страни  могат да се запознаят с предложението и да дадат становища и препоръки за неговото подобряване. „България сега има възможността да постигне широк обществен консенсус по основните национални приоритети“, допълни Кюланов.

Становището на общините беше представено от Любица Томова, изп. директор на Сдружението на югозападните общини. Тя представи конкретни предложения на общините и подчерта,  че децентрализацията и регионалния подход са начинът общините да се справят с огромния обем от задължения и отговорности.

Цветан Кюланов отговори на множество въпроси, зададени от участниците в срещата, свързани със Зелената сделка, възможностите за бизнеса, програма „Еразъм +“. Срещата продължи повече от очакваното и даде заявка да бъде обстоятелство за формирането на просветено европейско общество в Благоевград, което разчита фактите, а не се осланя на емоциите.

 „Европа директно“ – Благоевград за пореден път стана буквално физическо място, където гражданите имаха възможността да обсъдят ефекта от европейските политики с представители на европейските институции. Европейските институции от своя страна, в лицето на Представителството на ЕК в България, научиха повече за важните теми и дискусии в региона.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
АОБР за поредното поскъпване на тока
Синдикатите в пандемия: Токът ще поскъпне малко, трябва да е повече Още
БТПП продължава работата по проект SMART Youth
Призовава успешните млади предприемачи в страната да споделят своите успешни истории Още
Отворен онлайн форум „Глобална стандартизация за глобално здравеопазване“, 9 юни 2021 г.
Как оперативната съвместимост на стандартите води до улесняване на глобалните пазари за здравни информационни системи Още
БГ Баркод: билкови рецепти
„Модерна мама“ ЕООД с най-много въведени продукти за седмицата 31 май – 4 юни 2021 г. в електронния каталог БГ Баркод Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Център на ЕС от ново поколение „ЕВРОПА ДИРЕКТНО“ е открит в Благоевград
Организацията домакин е Търговско-промишлената палата в Благоевград Още
НОВИНИ ОТ СМЕСЕНИ ПАЛАТИ
Анкета на Германо-Българската индустриално-търговска камара за бизнес средата в България
Основни проблеми пред бизнеса: недостиг на квалифицирани кадри, липса на правна сигурност, непрозрачност на обществените поръчки и корупцията Още
БИЗНЕС СРЕДА
Служебното правителство представи мерки за подкрепа на бизнеса и работещите
Новият дизайн на мярката 60/40 ще се подготви в диалог с работодателските и синдикалните организации Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Инспекцията по труда се включва в кампанията „Работа в БГ туризма“ на Агенцията по заетостта
Трудовоправни консултации ще бъдат предоставяни на срещи, организирани в областните градове Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Започват да се прилагат новите правила на ЕС в областта на авторското право
Модернизират се правилата относно онлайн платформите за споделяне на съдържание Още
ЕС предлага силен, многостранен търговски отговор на пандемията от COVID-19
С цел разширяване на производството на ваксини и лекарства срещу COVID-19 Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Безплатен уебинар: Финанси и бюджетиране, дигитализиране контрола и управлението на разходи
16 юни от 10 часа, в платформата Zoom Още
Дни на българския бизнес в Архангелск
23-25 юни 2021 г. Още