Брой 236 (1500), 08-12-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Сътрудничество с Израел във високите технологии и предприемачеството


Израелският опит в предприемачеството обсъдиха посланика на държавата у нас Ирит Лилиан млади предприемачи на среща в ЗараЛаб в Стара Загора. В нея участваха: Петко Петков, председател на ЗараЛаб, Красимира Соколова, зам.- председател на ТПП - Стара Загора, представители на фирми и неправителствени организации. В проведената свободна дискусия се сподели израелския опит в предприемачеството, стартирането на нов бизнес, каква е рецептата страната да се превърне в една от лидерите в технологиите и иновациите. Българските участници пък споделиха своя опит, идеи и проекти. Интересна е израелската практика за ангажиране на всички ученици да полагат минимум 35 часа обществено полезен труд всеки семестър, в което би могло да се направи и в България. Така младите хора много по-добре биха се вписали в общността, в която живеят.

По-рано на среща с кмета Живко Тодоров стана ясно, че Стара Загора ще се побратимява с град от Израел, ще си сътрудничат в сферата на образованието, културата и високите технологии. В срещата участваха и зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов.
 
През 2018 г. в Стара Загора ще се открие изложба, която представя израелските открития и иновации, посветена на 70-та годишнина от основаването на държавата Израел, съобщи израелският дипломат. Посланик Лилиан и кметът на Стара Загора разговаряха как технологиите, иновациите и откритията могат да служат като образователно средство, както и за бъдещи проекти, чрез които децата в училище да могат да изучават предприемачество. „Това са инструментите на бъдещето. Единственият начин да преодолеем неизвестностите на бъдещето, е да учим децата си на новости и технологии“, сподели дипломатът. По думите ѝ, ще бъдат създадени програми за предприемачество в училищата и екипи в двете страни, които ще бъдат в контакт и ще разработват идеи. Кметът Живко Тодоров предложи да има обмен на посещения на групите в двете страни.
Той съобщи още, че по примера на Израел, през следващата година в старозагорските училища ще започне оборудването с шкафчета, в които учениците ще могат да заключват учебниците и пособията си, от които нямат нужда вкъщи, за да се облекчи тежестта на ученическите раници.
 
Посланик Лилиан подари на Регионална библиотека „З. Княжески“ около 30 книги съвременна литература. Тя съобщи още, че сътрудничеството с Община Стара Загора ще се развие и в посока на обогатяване и сътрудничество на традиционния вече Джаз форум Стара Загора, който се провежда в града през лятото.
НОВИНИ ОТ БТПП
В ЦУМ започна традиционното търговско изложение „ДОВЕРЕТЕ СЕ НА БЪЛГАРСКОТО”
Оптимистичен е фактът, че броят на изложителите е нараснал в сравнение с есенното издание на търговското изложение през септември т.г. Още
Директна авиолиния Баку-София стартира от 16 януари 2018 г.
Предпоставка за активизиране на сътрудничеството България - Азербайджан Още
Презентация относно измененията по чл. 19 от ДОПК и консултации по данъчни и счетоводни въпроси
На 14 декември т.г. от 15.00 до 16 часа в БТПП Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Сътрудничество с Израел във високите технологии и предприемачеството
През 2018 г. в Стара Загора ще се открие изложба на израелските открития и иновации Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Над 5000 български селища ще могат да кандидатстват за европейско финансиране за безжичен интернет
По инициативата WiFi4EU Още
Изменен пакет документи по процедура на подбор на проекти „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Брекзит: Напредък в преговорите
Европейският съвет трябва да реши на 15 декември 2017 г., дали е постигнат достатъчен напредък Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство